Tužilac: Optužiću Timošenko za ubistvo

Ukrajinski tužilac smatra da je kampanja povodom ovog slučaja rezultat zavjere političara koji žele da diskredituju ukrajinsko rukovodstvo
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 08:49h

Zamjenik državnog tužioca Ukrajine Renat Kuzmin tvrdi da je bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko naručila ubistvo političkog rivala i da su sve priče o njenom zlostavljanju u zatvoru izmišljotina.

"Imamo dovoljno dokaza da je Timošenko, u saradnji sa bivšim premijerom Pavelom Lazarenko, naručila ubistvo člana parlamenta i biznismena Jefhena Ščerbana", rekao je Kuzmin u intervjuu za briselski portal EuroAktiv.

Kuzmin je najavio da će nova optužnica protiv bivše premijerke biti spremna za dvije nedelje, ali da vlasti neće početi postupak dok se ne utvrdi istina o njenom zdravstvenom stanju.

Vujanović podržao Timošenko >>>

Timošenko, koja već služi devetogodišnju zatvorsku kaznu koja joj je dosuđena zbog korupcije, nedavno je prebačena u bolnicu nakon što su se pojavili izvještaji da je bila zlostavljana u ćeliji.

Kuzmin, međutim, tvrdi da su optužbe za zlostavljanje manipulacija usmjerena na diskreditovanje Ukrajine uoči evropskog šampionata u fudbalu, koje treba da se održi u junu.

On je primijetio da je Timošenko ćutala tri dana prije nego što je prijavila da su je zatvorski stražari pretukli, kao i da nema dokaza da su njene optužbe istinite.

"Ona ne dozvoljava da je pregledaju pravosudni medicinski eksperti i odbija da da krv na analizu čak i njemačkim doktorima", rekao je tužilac EuroAktivu.

Kuzmin takođe tvrdi da su fotografije i video snimci na kojima se mogu uočiti modrice montirani, ili da su rezultat djelovanja supstanci koje je Timošenko sama sebi ubrizgavala.

"Možda ne želi da se sazna koje su supstance prisutne u njenom tijelu. Zato ne da krv na analizu", rekao je on.

Ukrajinski tužilac smatra da je kampanja povodom ovog slučaja rezultat zavjere političara koji žele da diskredituju ukrajinsko rukovodstvo.

"To su namjestili političari da bi povećali pritisak i diskreditovali ukrajinske vlasti", rekao je Kuzmin.

Nekoliko evropskih lidera, uključujući i najviše funkcionere EU, je najavilo da će bojkotovati šampionat u Ukrajini zbog zlostavljanja Timošenko i teških kršenja ljudskih prava u Ukrajini.

Bonus video: