Ni Cipras nije uspio da sastavi vladu Grčke

"Prihvatiću mandat za formiranje vlade i nastaviti da se trudim da postignem dogovor", rekao je Venizelos poslije sastanka sa Ciprasom.
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 16:15h

Lider grčke radikalne ljevice Aleksis Cipras izjavio je da nije uspio da postigne dogovor o formiranju nove grčke vlade sa predstavnicima drugih političkih stranaka i najavio da će vratiti mandat predsjedniku Papuljasu

Lider SIRIZE Aleksis Cipras je rekao da uprkos dobrim željama nije uspio da pridobije dovoljnu podršku za formiranje vlade.

Poslije Samarasa i Ciprasa, mandat za sastav vlade danas bi trebalo da dobije Venizelos, čija je stranka na izborima bila treća sa osvojenih 13,18 odsto glasova

"Nismo uspjeli da ostvarimo naš san i formiramo ljevičarsku vladu", izjavio je sinoć Cipras.

Kako bi osnovao lijevo orjentisani savez Cipras se sastao sa čelnicima komunista KKE koji su odbili svaku saradnju sa njim, kao i s Demokratskom ljevicom i drugim malim strankama poput Ekologa i Zelenih koje nisu prešle prag od tri posto potreban za ulazak u parlament.

Poslije Samarasa i Ciprasa, mandat za sastav vlade danas bi trebalo da dobije Venizelos, čija je stranka na izborima bila treća sa osvojenih 13,18 odsto glasova.

"Prihvatiću mandat za formiranje vlade i nastaviti da se trudim da postignem dogovor", rekao je Venizelos poslije sastanka sa Ciprasom.

Ukoliko Venizelos ne uspije da sastavi koaliciju, predsjednik će morati da pozove sve izabrane zvaničnike da formiraju "vladu jedinstva", a ako to ne bude učinjeno do 17. maja, biće raspisani novi izbori.

Glavni kamen spoticanja u pregovorima koji su vođeni u srijedu bio je zahtev Ciprasa da Grčka odbaci međunarodnu pomoć pod ovakvim nametnutim uslovima. Lideri PASOK-a Evangelos Venizelos i konzervativne Nove demokratije Antonis Samaras ne slažu se sa takvim ishodom i obojica ističu da bi to značilo na kraju izlazak Grčke iz zone eura i bankrot države.

Lider konzervativaca Antonis Samaras, čija partija Nova demokratija je osvojila prvo mjesto na izborima, je poslije razgovora sa Ciprasom izjavio da je Ciprasu prenio da bi odbijanje Grčke da dalje ispunjava uslove za dobijanje kredita dovelo na kraju do bankrota te države.

Ipak, Samaras je naglasio da je Nova demokratija spremna da podrži i manjinsku vladu, pod uslovom da Grčka ostane u zoni eura. On je dodao da Ciprasovi zahtjevi znače "prihvatanje izlaska iz zone eura i bankrot države" i dodao da on na to neće pristati.

Grčki mandatar od EU traži da preispita mjere štednje

Cipras je ocijenio da budžetski rezovi nisu uspjeli da riješe problem Grčke i da su dodatno uništili privredu zemlje koja je u recesiji, kao i da prijete da stvore "humanitarnu katastrofu" u toj zemlji.

Cipras je ocijenio da budžetski rezovi nisu uspjeli da riješe problem Grčke i da su dodatno uništili privredu zemlje koja je u recesiji, kao i da prijete da stvore "humanitarnu katastrofu" u toj zemlji.

Međunarodni kreditori i zvaničnici Evropske unije tražili su od Grčke da sprovede oštre mjere štednje kako bi dobila pomoć za izlazak iz dužničke krize.

Od predsjednika Evropske unije Hermana van Rompeja, predsjednika Evropske komsije Žozea Manuela Baroza i šefa Evropske centralne banke Maria Dragija, Cipras je tražio da "preispitaju cio okvir trenutne strategije štednje".

Cipras je insistirao da Grčka odustane od oštrih mjera štednji ali na to nisu pristali ni Venizelos ni Samaras.

Bonus video: