Grčka dobija novu tranšu pomoći

Savjetnik odlazećeg premijera Lukasa Papadimosa, Gikas Harduvelis, upozorio je ranije da je budućnost Grčke neizvjesna
3 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 06:38h

Grčka će danas dobiti tranšu od 5,2 milijarde eura iz međunarodne finansijske pomoći, kako je i planirano, uprkos sve većoj neizvjesnosti oko političke budućnosti te zemlje, saopštila je Evropska komisija.

"Do isplate tranše će doći zato što je ona već odobrena", izjavio je portparol komesara Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Amadeu Altafaž, prenijela je agencija AFP.

Zvaničnoj Atini je Luksemburg uputio upozorenje kad je riječ o budućim tranšama pomoći. Naime, luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn je izjavio da novac neće biti isplaćen ukoliko Grčka ne postavi stabilnu vladu.

"Grčkom narodu poručujemo da je situacija ozbiljna i da nijedna članica Evropske unije neće moći da isplati ni dio od 130 milijardi eura pomoći za Grčku ukoliko ta zemlja ne bude imala funkcionalnu vladu koja će poštovati pravila i upravljati dodijeljenim novcem", rekao je Aselborn u Briselu.

U planu je da se ministri finansija članica eurozone sastanu u Briselu u ponedjeljak, gdje će između ostalog biti riječi i o situaciji u Grčkoj.

Savjetnik odlazećeg premijera Lukasa Papadimosa, Gikas Harduvelis, upozorio je ranije da je budućnost Grčke neizvjesna usljed toga što su glasači na opštim izborima održanim u nedjelju okrenuli leđa vladajućim strankama koje su prihvatile oštre uslove za dobijanje pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Bonus video: