Timošenko prebačena u bolnicu

Njena ćerka Evgenija saopštila je sinoć da je njena majka prihvatila da danas bude smještena u lokalnu bolnicu, pod uslovom da je u njoj liječi Harms
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 09:15h

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko prebačena je iz zatvora u Harkovu u bolnicu u centru tog grada na istoku Ukrajine, zbog liječenja diskus hernije,saopštile su ukrajinske vlasti.

"Danas je Julija Timošenko prebčena iz zatvorske ustanove u bolnicu", navodi se u saopštenju uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

"Prilikom transfera, zatvorenica nije iznijela nikakvu primjedbu. Prema ljekarima, njeno zdravstveno stanje nije se pogoršalo posljednjih dana", piše u saopštenju.

"Za liječenje će biti zaduženi njemački ljekar Luc Harms i ukrajinski ljekari", dodaje se u saopštenju.Ranije jutros, novinar Frans presa vidio je kako konvoj u kojem su bili kola hitne pomoći i policijski automobili stiže do bolnice u kojoj će se Julija Timossenko liječiti.Njena ćerka Evgenija saopštila je sinoć da je njena majka prihvatila da danas bude smještena u lokalnu bolnicu, pod uslovom da je u njoj liječi Harms.Zadatak njemačkog ljekara bće da pomogne Juliji Timošenko da prekine štrajk glađu u kojem je od 20. aprila u znak protesta zbog, kako je navela, maltretiranja u zatvoru, kazala je Evgenija Timošenko nakon posjete majci u zatvoru.Bivša 51-godišnja premijerka izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja u vrijeme dok je bila na čelu vlade.Njemaccka vodi najglasniju kampanju podrške Timošenkovoj i već je slala ljekare da je pregledaju. Njemačka i mnoge druge zapadne zemlje smatraju da je jedna od vođa opozicije u zatvoru zbog političkih motiva.Bivša premijerka poriče optužbe, za koje kaže da su dio kampanje predsjednika Viktora Janukoviča, njenog dugogodišnjeg protivnika koji ju je s malom razlikom pobijedio na predsjedničkim izborima 2010.Janukovič tvrdi da nema veze sa njenim slučajem i da je istraga protiv nje pokrenuta u okviru borbe protiv korupcije.Ukrajina je, kako se vjeruje, zbog prijetnje bojkotom u znak solidarnosti sa Julijom Timošenko, odložila samit predsjednika zemalja Centralne i Istočne Evrope u Jalti, na Krimu, koji je bio zakazan za 11. i 12.

Bonus video: