Samit na Jalti "odložen" zbog masovnog bojkota

Lideri EU i mnogih evropskih država koji od početka sumnjaju da presuda Timošenkovoj ima političku pozadinu, najavili su i bojkot Evropskog prvenstva u fudbalu
97 pregleda 0 komentar(a)
Jalta, Foto: Expatify.com
Jalta, Foto: Expatify.com
Ažurirano: 08.05.2012. 13:24h

Ukrajina je odložila samit centralne i istočne Evrope, koji je bio zakazan za 11. i 12. maj na Jalti, poslije najave većine šefova država ili vlada da će taj skup bojkotovati zbog zatvorskog tretmana bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko.

"Zbog nemogućnosti nekoliko šefova evropskih država da učestvuju na samitu na Jalti, Ukrajina smatra odgovarajućim da se skup odloži na neodređeni rok", saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Dikusarov.

Pravdajući se različitim ražlozima, učešće na samitu otkazali su šefovi 14 država. Među njima, Crna Gora, Hrvatska, Češka, Albanija i Rumunija otvoreno su kao razlog navele protest zbog narušavanja ljudskih prava Timošenkove.

Učešće na samitu potvrdile su svega četiri države - Poljska, Litvanija, Slovačka i Moldavija.

Lideri EU i mnogih evropskih država koji od početka sumnjaju da presuda Timošenkovoj ima političku pozadinu, najavili su i bojkot Evropskog prvenstva u fudbalu koje će se održati od 8. juna u Ukrajini (i Poljskoj).

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je prošle sedmice neprimjerenim pozive na bojkot fudbalskog prvenstva, rekavši da ne treba miješati sport i politiku i ponudio Timošenkovoj liječenje u Rusiji ukoliko to odobre ukrajinske vlasti.

Ukrajina se nije izjasnila o ponudi Putina, ali je Ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo da je odluka evropskih zvaničnika koji su najavili bojkot fudbalskog takmičenja u duhu “hladnoratovske” politike.

Bonus video: