Samaras nije uspio da formira vladu Grčke

Lider grčke Nova demokratije, koja je osvojila najveći broj glasova na izborima, vratio je danas mandat za sastavljenja vlade (istog dana kad ga je i dobio) jer nije uspio da dobije podršku za obrazovanje koalicione vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 20:29h

Vođu grčkih konzervativaca Antonisa Samarasa je predsjednik Grčke republike, Karolos Papuljas, danas zadužio da formira novu koalicionu vladu poslije prijevremenih parlamentarnih izbora održanih juče.

Sada je na strankama ljevice da pokušaju da obrazuju vladu poslije jučerašnjih izbora na kojima su Grci, kako se ocjenjuje, dali glas protiv oštrih mjera štednje.

Sada je na strankama ljevice da pokušaju da obrazuju vladu poslije jučerašnjih izbora na kojima su Grci, kako se ocjenjuje, dali glas protiv oštrih mjera štednje

"Uradili smo sve što smo mogli... Poslali smo predlog svim strankama koje su mogle učestvovati, ali su one ili odbile da učestvuju ili su postavile uslove učešća koje drugi nisu prihvatili", rekao je Samaras.

On je rekao da mu je cilj bio da Grčka ostane u eurozoni i da se ponovo pregovora o mjerama koje su neophodne za preostali paket pomoći.

Papuljas sada treba da ponudi madnat lideru Radikalne lijeve koalicije (Siriza) Aleksisu Ciprasu koji ima tri dana da pokuša da sastavi vladajuću koaliciju.

Ako i njemu ne pođe za rukom da obrazuje vladu, onda mandat ide trećeplasiranom PASOK-u i ako dogvor o vladi ne bude postignut, izbori bi mogli biti raspisani već za sljedeći mjesec.

Cipras je danas odbacio mogućnost učešća njegove koalicije u vladi s konzervativcima koji su potpisali mjere štednje.

Samaras se prvo sastao s liderom Sirize koja je druga na jučerašnjim izborima sa 16,78 odsto glasova. Socijalistički PASOK je na trećem mjestu sa 13,18 odsto glasova.

Grčka ljevica odbacila ulazak u vladu sa desnicom

Vođa grčke koalicije ljevice "Siriza" Aleksis Cipras u startu je odbacio mogućnost učešća te koalicije u vladi sa konzervativcima Nove Dmokratije čiji lider je danas dobio mandat za to pošto je ta partija dobila najviše glasova na izborima.

"Ne može biti vlade nacionalnog spasa sa desnicom koja je potpisala mjere štednje... koje je grčki narod odbacio", na jučerašnjim izborima, rekao je Cipras poslije današnjeg susreta sa vođom Nove Demokratije Andonisom Samarsom.

Cipras je rekao da su stavovi dvije stranke dijametralno suportni.

Samarasova Nova demokratija osvojila je najviše glasova na izborima, ali svega 18,85 odsto, zbog čega nema većinu za formiranje vlade. Samaras je dobio tri dana da formira novu vladu. U Skupštinu je pored Nove demokratije ušlo još šest stranaka.

Očekuju se velike teškoće pri formiranju vladajuće većine jer su glasači na izborima demonstrirali duboko nepovjerenje prema nekada vladajućim strankama - Novoj demokratiji i PASOK-u zato što su prihvatile politiku oštre štednje koju zahtijevaju povjerioci Grčke

Pošto je dobio mandat za sastvaljanje vlada Sarmaras je otpočeo seriju sastanaka sa vođama tri vodeće partije.

On se prvo sastato sa Ciprasom, predsjednikom koalicije ljevice Siriza koja je druga na izborima sa 16,78 odsto glasova, zatim će razgovarati sa liderom socijalističkog PASOK-a Evangelosom Venizelosom (13,18 odsto) i sa Fotisom Kuvelisom, vođom male proevropske partije Demokratska ljevica (6,1 odsto).

Očekuju se velike teškoće pri formiranju vladajuće većine jer su glasači na izborima demonstrirali duboko nepovjerenje prema nekada vladajućim strankama - Novoj demokratiji i PASOK-u zato što su prihvatile politiku oštre štednje koju zahtijevaju povjerioci Grčke.

Ciprasovo odbijanje da sarađuje sa konzervaticima, iako očekivano, je pokopalo šanse da će Samaras uspjeti da formira dovoljno jaku koaliciju. Time se takođe povećava vjerovatnoća da će Grčka biti primorana da ponovi izbore sredinom juna.

Jedan zvaničnik Nove demokratije rekao je ranije za Frans pres da će u nastojanju da formira vladu Samaras razgovarati sa svima osim sa neonacističkom strankom Hrisi Avgi (Zlatna zora) koja je uspjela da uđe u Skupštinu što se i desilo.

Panos Kamenos, vođa populističke desničarske stranke "Nezavisni Grci" (10,6 odsto) koja je takođe protivnik štednje, nije hteo ni da razgovra sa svojim bivšim stranačkim drugom Samarasom.

Samaras nije razgovarao ni sa Komunističkom partijom Grčke (8,48 odsto), jedinom koja je očuvala svoje pozicije u Skupštini.

Bonus video: