Samaras dobio mandat da formira vladu Grčke

Grčkoj predstoje dani, a možda i nedjelje, političke nestabilnosti nakon što birači nijednoj stranci nisu dali dovoljno glasova da sama formira vladu.
0 komentar(a)
Samaras, Foto: Beta/AP
Samaras, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2012. 15:34h

Grčki predsjednik Karlos Papuljas danas je povjerio mandat za formiranje koalicione vlade lideru Nove demokratije Antonisu Samarasu čija stranka je osvojila najviše mandata ali ne i većinu na parlamentarnim izborima, javljaju agencije

Samaras ima tri dana da formira vladajuću koaliciju.

Ukoliko u tome ne uspije, mandat će biti povjeren drugoj, a zatim trećoj stranci po broju osvojenih glasova, odnosno koaliciji radikalnih lijevih snaga Siriza i PASOK-u, koji će takođe na raspolaganju imati tri dana.

PASOK, koji je na vlasti proveo 21 godinu, a 2009. je osvojio 43 odsto glasova, sada je dobio samo 13,2 odsto i imaće 41 poslaničko mjesto. Na prošlim izborima je osvojio 160 poslaničkih mjesta.

Sva tri lidera ranije su izjavila da ne vjeruju da će biti formirana koalicija.

U tom slučaju Papuljas će ih pozvati na zajednički sastanak i od njih tražiti da formiraju vladu nacionalnog jedinstva. Ukoliko svi dogovori propadnu Grčku očekuju novi izbori u junu.

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima, Nova demokratija je osvojila 18,85 glasova i 108 od 300 mjesta u pralamentu, dok su stranke koje se protive oštrim mjerama štednje na koju Grčku primoravaju međunarodni kreditori osvojile oko 50 odsto glasova, prenio je AP.

Samaras podržava mjere štednje ali je juče pozvao na neke izmjene u vladinom programu.

Siriza je osvojila 16,78 odsto glasova ili 52 mjesta u parlamentu a Svegrčki socijalistički pokret PASOK 13,18 odsto glasova i 41 poslanički mandat.

Desničarska stranka Nezavisni Grci osvojila je 10,6 odsto glasova i 33 mjesta u parlamentu, Grčka komunistička partija (KKE) 8,48 odsto ili 26 mandata, ultradesničarska Zlatna zora 6,97 odsto ili 21 poslanički mandat i Demokratska ljevica 6,1 odsto ili 19 mjesta u parlamentu, prenio je Rojters.

Grčki birači kaznili vladu

Grčkoj predstoje dani, a možda i nedjelje, političke nestabilnosti nakon što birači nijednoj stranci nisu dali dovoljno glasova da sama formira vladu.

Ljuti zbog smanjenja plata, na jučerašnjim parlamentarnim izborima glasači su kaznili vodeće političare i doveli ekstremnu desnicu u parlament. Poslije više od 99 odsto prebrojanih glasova, konzervativna Nova demokratija osvojila je najviše glasova - 18,9 odsto, odnosno 108 od ukupno 300 poslaničkih mjesta.

Najveći pobjednik jučerašnjih izbora je Radikalna ljevičarska koalicija ili Siriza, koja je na drugom mjestu sa 16.76 odsto glasova koji joj omogućavaju da dobije 52 poslanička mjesta.

PASOK, koji je na vlasti proveo 21 godinu, a 2009. je osvojio 43 odsto glasova, sada je dobio samo 13,2 odsto i imaće 41 poslaničko mesto. Na prošlim izborima je osvojio 160 poslaničkih mjesta.

Dok su nezadovoljni birači napustili PASOK i Novu demokratiju, najviše su dobile manje partije lijevo i desno od centra, uključujući neonacistički pokret Zlatna. Na izbore je izašlo 65 odsto briača, a u parlament je ušlo ukupno sedam stranaka.

EU očekuje da će Grčka poštovati uslove paketa pomoći

Evropska komisija je saopštila da očekuje da će sljedeća grčka vlada poštovati uslove dogovorene u okviru paketa finansijske pomoći, poslije jučerašnjeg izbornog uspjeha partija koje su protiv tog paketa.

“Komisija se nada i očekuje da će buduća vlada Grčke poštovati obaveze koje je Grčka na sebe preuzela”, rekla je danas portparolka Komisije Pia Arenkilde Hansen na konferenciji za novinare u Briselu, a prenijela agencija AFP.

Lider konzervativaca Antonis Samaras, čija je stranka osvojila najviše glasova na izborima, poručio je da će pokušati da “izmijeni” kontroverzni dogovor Atine sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom, da bi podstakao privredni rast.

Međutim, konzervativci i socijalisti nisu uspjeli da osvoje apsolutnu većinu od ukupno 300 mjesta u parlamentu, pa je i dalje nejasno kako će nova vlada biti formirana.

“Političke snage u Grčkoj treba da rade u duhu odgovornosti na formiranju vlade sa stabilnom većinom”, izjavila je Arenkilde Hansen.Ona je navela da je Komisija spremna da nastavi da pomaže Grčkoj u primjeni nepopularnih reformi dogovorenih u okviru paketa pomoći.

Uprkos obnovljenim strahovima da će Grčka biti primorana da napusti euro, Arenkilde Hansen je ponovila da je Komisija “uvjerena da je budućnost Grčke u eurozoni”.

Bonus video: