Emir Kusturica na Putinovoj inauguraciji u Kremlju

Ukoliko na vlasti ostane svih šest godina predsjedničkog mandata Putin će biti najdugoročniji ruski vladar od Josifa Visarionoviča Staljina
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 16:02h

Vladimir Putin započeo je danas zvanično svoj treći mandat predsjednika Rusije polaganjem svečane zakletve u Kremlju. Ceremonija inauguracije nastavljena je govorom koji je održao novi predsjednik u kojem je najavio "novu etapu u razvoju Rusije" i pored ostalog obećao učvršćenje demokratije.

Prije stupanja Putina na dužnost stotinama zvanica u Velikom Kremaljskom Dvorcu obratio se dotadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev koji je rekao da je u protekle četiri godine radio "otvoreno i pošteno".

Medvedev

Ukoliko na vlasti ostane svih šest godina predsjedničkog mandata Putin će biti najdugoročniji ruski vladar od Josifa Visarionoviča Staljina. Ipak, na tom šestogodišnjem putu čeka ga mnogo izazova jer je politički sistem koji je sam stvorio suočen sa mnogim problemima.

Ekonomski rast koji je najavio znatno je sporiji nego što je obećavao, a sukobi u Sjevernom Kavkazu se nastavljaju. Uz to, neprilike mu stvara i sve veći broj oponenata i njihovih protesta koji su započeli još u decembru i od tada ne prestaju.

Poslije polaganja zakletve Putin je primio čestitke opozicionih lidera i partija i rukovao se sa mnogima od oko 3.000 zvanica koje su prisustvovale današnjoj ceremoniji, a među njima su bili i bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, bivši guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, kao i proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Galerija

Bonus video: