PRVO MEDIJSKO OBRAĆANJE NAKON TROVANJA

Julija Skripalj: Nadam se da ću se vratiti kući, život mi je okrenut naopačke

Skripaljeva je bila u komi 20 dana, a iz lokalne bolnice u Solzberiju je puštena pet nedjelja nakon trovanja
4 komentar(a)
Julija Skripalj, Foto: Reuters
Julija Skripalj, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2018. 19:34h

Ćerka kontrašpijuna Sergeja Skripalja, Julija Skripalj, koja je preživjela napad nervnim agensom za koji Velika Britanija optužuje Rusiju, što Moskva kategorički odbacuje, uprkos svemu nada se da će se jednog dana vratiti kući – u Rusiju.

"Dok pokušavam da se nosim sa razočaravajućim promjenama sa kojima se suočavam i fizički i emotivno, živim dan za dan, želim da pomognem u nezi mog oca dok se on u potpunosti ne oporavi. Dugoročnije – nadam se da ću se vratiti u moju zemlju", poručila je Julija Skripalj u pisanom saopštenju na engleskom za britansku agenciju Rojters.

Julija i njen otac Sergej pronađeni su u nesvjesnom stanju 4. marta na klupi u britanskom gradu Solzberiju, nakon čega su hospitalizovani.

Skripaljeva je bila u komi 20 dana, a iz lokalne bolnice u Solzberiju je puštena pet nedjelja nakon trovanja i od tada nije imala kontakt sa medijima, podsjeća Tanjug.

U kontakt sa britanskom agencijom stupila je putem policije, a govorila je i u kraćem video zapisu sa tajne lokacije u Londonu, pod zaštitom države Velike Britanije.

"Probudila sam se uz vijesti da smo oboje otrovani. Činjenica da je za ovo bio korišćen nervni agens je šokantna. Moj život je okrenut naopačke", rekla je Julija u prvom medijskom obraćanju nakon trovanja.

Govorila je na ruskom jeziku, a za pisanu verziju koju je dostavila, rekla je da je napisala sebi i na ruskom i na engleskom jeziku.

Ruski ambasador u Londonu, Aleksandar Jakovenko, u više navrata je zahtijevao da vidi Juliju koja je rođena u Rusiji i njen je državljanin.

"Zahvalna sam na ponudama za pomoć od ruske ambasade, ali trenutno ne želim da iskoristim njihove usluge", rekla je Julija.

Nakon što je kratko govorila pred kamerom, odbila je da odgovara na dalja pitanja.

Nosila je svjetloplavu ljetnju haljinu, a na vratu joj je bio vidljiv ožiljak.

"Želim da ponovim ono što sam već pomenula u saopštenju, a to je da za mene ne govori niko, kao ni za mog oca, osim nas samih", rekla je Julija.

Sergej Skripalj je iz bolnice pušten 18. maja i više nije u kritičnom stanju, saopštila je bolnica.

"Ne želim da opisujem detalje, ali bolničko liječenje je bilo dugačko, bolno i depresivno", rekla je Julija na ruskom jeziku i dodala da je veoma zahvalna osoblju bolnice u Solzberiju kao i ljudima koji su im pomogli tog dana kada su otrovani.

Nakon trovanja su uslijedile optužbe koje su Velika Britanija i Rusija međusobno uputile jedna drugoj, a nakon toga i međusobna protjerivanja diplomata iz Britanije i njenih država saveznica sa jedne, i iz Rusije sa druge strane.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, navodi britanska agencija, rekao da misli da Julija Skripalj govori pod prinudom.

"Nismo je ni vidjeli ni čuli", rekao je Peskov, upitan da prokomentariše ovu priču.

Preporučujemo za Vas