Boris Džonson sljedeći premijer Velike Britanije?

Džonson, koji popularnost uglavnom duguje smislu za humor i živopisnoj prošlosti, osvojio je drugi četvorogodišnji mandat kao gradonačelnik Londona
0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Telegraph
Boris Džonson, Foto: Telegraph
Ažurirano: 05.05.2012. 20:08h

Pobjeda Borisa Džonsona u trci za upravljanje Londonom za vrijeme Olimpijade povećala je izglede da će on jednog dana iz Gradske skupštine preko Temze ući u Dauning strit, ali kritičari se pitaju da on ima sve što je potrebno da bi postao premijer Britanije.

Džonson, koji popularnost uglavnom duguje smislu za humor i živopisnoj prošlosti, osvojio je drugi četvorogodišnji mandat kao gradonačelnik Londona, istog dana kada je njegova Konzervativna stranka pretrpjela teške gubitke na lokalnim izborima širom zemlje.

Rojters navodi da se Džonson tokom uspona od desničarskog kolumniste, preko urednika časopisa i poslanika u parlamentu do gradonačelnika, humorom na svoj račun oporavljao od brojnih gafova i kriza koje bi vjerovatno označile kraj mnogih drugih političkih karijera

Njegova sposobnost da nadmaši sopstvenu stranku, poznata kao "Boris bonus", ponovo je bila na djelu u petak, što je podstaklo njegovog poraženog laburističkog rivala Kena Livingstona da se obruši na konzervativnog premijera Dejvida Kamerona i ministra finansija Džodrža Ozborna, piše Rojters.

"Dok Kameron i Ozborn guraju torijevce u poraz u ostatku Britanije, ne samo da si osvojio još jedan mandat, nego mislim da je time riješeno pitanje izbora sljedećeg rukovodstva torijevaca," rekao je Livingston Džonsonu nakon što je priznao poraz.

Džonson, na čelu jednog od najprometnijih svjetskih metropola, sa godišnjim budžetom većim od 18 milijardi eura, u svom pobjedničkom govoru nije pominjao Kamerona ili Konzervativnu stranku, već je naglasio svoja dostignuća i odao počast Livingstonu, lokalnim članovima partije i svojoj porodici.

Rojters navodi da se Džonson tokom uspona od desničarskog kolumniste, preko urednika časopisa i poslanika u parlamentu do gradonačelnika, humorom na svoj račun oporavljao od brojnih gafova i kriza koje bi vjerovatno označile kraj mnogih drugih političkih karijera.

Džonson (47), pohađao je Iton, ekskluzivnu privatnu školu, i Oksford, u isto vrijeme kad i Kameron.

Međutim, dok je Kameron zbog privilegovane prošlosti često na meti kritičara, koji kažu da je izgubio dodir sa običnim narodom, Džonson je izgradio imidž omiljenog ekscentrika iz višeg staleža, piše britanska agencije.

Njegov lični brend je toliko snažan da se bicikla za iznajmljivanje, što je uveo kao novi oblik gradskog saobraćaja, popularno zovu "Boris bicikla".

Vrijeme za sljedeći korak?

O tome da bi Džonson jednog dana mogao postati premijer uveliko se spekuliše u Londonu i šire.

"Da li on već planira smjeli naredni korak?" objavio je list "Indipendent" u članku na naslovnoj strani u petak, citirajući neimenovane konzervativne članove parlamenta, koji su rekli da Džonson planira da se kandiduje za mjesto u parlamentu 2015. To bi bio važan prvi korak ka bilo kakvom budućem planu da preuzme Kamerenovo mjesto.

Džonson, koji sebe opisuje kao "konzervativca koji kreše porez", poznat je po oštrim napadima na Evropsku uniju. Zahvaljujući tim stavovima, u kombinaciji sa humorom i elokvencijom, jako je popularan među običnim narodom.

"Boris sa prstom na pulsu Londona je jedno – a sa prstom na nuklearnom dugmetu nešto sasvim drugo,"

Međutim, nisu svi konzervativci sigurni da je on pravi čovjek za lidera stranke, a kamoli države.

"Prerano je reći. Mislim da je bio veoma uspješan gradonačelnik Londona i iznenadio je mnoge time koliko je dobro radio svoj posao. Međutim, on mora preći ostale stadijume prije nego što ozbiljno dođe u obzir," rekao je Rojtersu Tim Montgomeri, urednik uticajnog veb sajta ConservativeHome.

Metju Paris, kolumnista i bivši konzervativni poslanik koji je nekada radio za Džonsona, smatra da on nije za Dauning strit.

"Ne mislim da ima kvalitete da bude premijer. On ne doživljava dovoljno ozbiljno sebe ni tu funkciju."

Laburisti su čak još više protiv toga.

"Boris sa prstom na pulsu Londona je jedno – a sa prstom na nuklearnom dugmetu nešto sasvim drugo," rekao je laburistički komentator Dan Hodžis.

Bonus video: