Grčka: Prostitutke optužene za namjerno prenošenje HIV-a

Hapšenja su uslijedila pošto je policija pokrenula opsežnu akciju protiv nelegalnih bordela širom Grčke
0 komentar(a)
prostitutke, Foto: Shuterstock
prostitutke, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 05.05.2012. 07:39h

Protiv 16 prostitutki, HIV pozitivnih žena koje je prošle sedmice uhapsila grčka policija, podnijeta je optužnica za "namjerno izazivanje ozbiljnih tjelesnih povreda".

Ispred zgrade suda okupilo se oko 100 ljudi koji su protestovali što je policija objavila njihove fotografije i lične podatke, kako bi njihovim nekadašnjim "mušterijama" poručili da postoji rizik da su zaraženi virusom side.Jedan od demonstranata je rekao da uhapšene žene moraju da budu tretirane kao pacijenti, a ne kao kriminalci, dok je drugi demonstrant kazao - "klijenti su kriminalci, a žene su strpane u zatvor".Policija je na sajtu objavila imena i fotografije 12 uhapšenih žena, među kojima ima Grkinja, Ruskinja i državljanki Bugarske, što je razljutilo grupe za ljudska prava koje su saopštile da još nije utvrđeno da li su žene uopšte znale da su zaražene virusom.

"Ovo je užasno kršenje ljudskih prava i povjerljivosti medicinskih podataka. U pitanju je akcija stigmatizacije bez presedana", saopštila je grupa "Pozitivan glas" koja pomaže ljudima sa HIV-om.

Hapšenja su uslijedila pošto je policija pokrenula opsežnu akciju protiv nelegalnih bordela širom Grčke

Prostitucija legalnaProstitucija je legalna u Grčkoj, a prostitutke imaju obavezu da idu na redovne medicinske preglede, naveo je AP, podsjećajući da samo manji dio javnih kuća posjeduje dozvolu za rad.

Uhapšene prostituke su se nalazile u grupi od 130 žena koje su nedavno testirane na sidu u državnom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, a najavljeno je da će u narednih nekoliko sedmica biti pregledano još nekoliko stotina prostituki.Centar je saopštio da je od početka akcije policije protiv nelegalnih bordela dobio pozive više od 1.500 muškaraca koji su se raspitivali o testiranju na AIDS. Za sada nije poznato da li je neka od 16 uhapšenih žena bilo koga zarazila.

Bonus video: