Putinov povratak u Kremlj uz ceremoniju od preko pola miliona eura

Hiljade Rusa okupiće se u nedjelju, dan uoči Putinove inauguracije, na protestu protiv njegovog povratka na mjesto predsjednika
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2012. 19:25h

Zvona će zvoniti, vazduh će ispuniti muzika a 5.000 flaša šampanjca biće otvoreno sljedeće sedmice tokom raskošne ceremonije kojom će biti obilježen povratak Vladimira Putina u Kremlj.

Očekuje se da će ceremoniji u ponedjeljak prisustvovati oko 2.000 gostiju, među kojima i Putinovi najbliži saradnici iz inostranstva – Silvio Berluskoni i Gerhard Šreder.

Sve je osmišljeno do najsitnijih detalja, piše londonski "Gardijan". Putin će ući u Kremlj uz zvuke vojnog marša Čajkovskog a kada bude izašao počasni artiljerijski vod ispaliće 30 plotuna.

Očekuje se da će predsjednički orkestar svirati "standardnu postavu" vojnih marševa dok elitni Predsjednički puk bude marširao oko Sabornog trga unutar zidina Kremlja.

Gosti će se zatim opustiti uz ekstravagantna ruska jela, a na meniju su, kako se vjeruje, kečiga u sosu od šampanjca i mini-đuveč. U Kremlju će biti posluženo i 5.000 flaša posebnog izdanja iz 2008. pjenušavog vina Abrau-Dirso, vinograda koji se nalazi u Krasnodaru na jugu Rusije.

Putinovi oponenti kritikovali su planirani budžet za ceremoniju, koji je procijenjen na 26 miliona rubalja (oko 670.000 eura).

Oni su se okomili i na Putinove goste, a lider ruske opozicije Aleksej Navaljni pokrenuo je kampanju na Tviteru kako bi natjerao Arnolda Švarcenegera, filmsku zvijezdu i bivšeg guvernera Kalifornije, da odustane od planova da prisustvuje tom događaju.

"Vaša posjeta Putinovoj inauguraciji značiće samo jednu stvar: Čak Noris je više kul od vas“, napisao je Navaljni u jednom od nekoliko desetina tvitova.

Jedan od njegovih pristalica napisao je Švarcenegeru: "Pošto podržavate sitne diktatore poput Putina, želim da vas obavijestim da vas više ne volim. Asta la vista, bejbi".

Hiljade Rusa okupiće se u nedjelju, dan uoči Putinove inauguracije, na protestu protiv njegovog povratka na mjesto predsjednika. Biće to prvi veliki protest od početka marta, kada su desetine hiljada izašle na ulice da protestuju protiv izborne krađe i Putinovog režima.

Galerija

Bonus video: