Timošenko pristala na liječenje u ukrajinskoj bolnici

Julija Timošenko je do sada odbijala liječenje u Ukrajini, navodeći da nema povjerenja u ukrajinski medicinski sistem
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2012. 16:56h

Njemački ljekari, koji su u Ukrajini pregledali pritvorenu bivšu premijerku Juliju Timošenko, rekli su danas da je ona pristala da oboljelu kičmu liječi u lokalnoj bolnici.

Doktor Karl Maks Ajnhopl rekao je da će sa liječenje diskus hernije, koju ima Timošenko, početi u utorak. Ona je do sada odbijala liječenje u Ukrajini, navodeći da nema povjerenja u ukrajinski medicinski sistem.

Timošenko (51) štrajkuje glađu, u znak protesta zbog, kako navodi, maltretiranja u zatvoru gdje izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bila premijerka.

Ona je osuđena zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija.

Bivša premijerka poriče optužbe, za koje kaže da su dio kampanje predsjednika Viktora Janukoviča, njenog dugogodišnjeg protivnika koji ju je sa malom razlikom pobijedio na predsjedničkim izborima 2010.

Janukovič tvrdi da nema veze sa njenim slučajem i da je istraga protiv nje pokrenuta u okviru borbe protiv korupcije.

Ukrajina upozorava Njemačku

Ukrajina je upozorila Njemačku na moguće ekonomske posljedice ukoliko Berlin bude nastavio da vrši pritisak na Kijev zbog bivše premijerke Julije Timošenko koja se nalazi u zatvoru, ocijenivši da zapadni političari, izgleda, taj slučaj shvataju lično.

Najavljeno da, pored predsjednika Komisije Žozea Manuela Baroza, fudbalskom prvenstvu neće prisustvovati cjelokupna Komisija EU

"Bez tog sporazuma pristup Njemačke ukrajinskom tržištu biće ograničen", rekao je Košara za "Špigel onlajn" i dodao da će time "njemački proizvođači izgubiti". Košara je izrazio nadu da UEFA neće učestvovati u "političkom natezanju EU".

"Čini mi se da slučaj Timošenko za neke zapadne političare ima veoma ličan karakter", rekao je Leonid Košara, potpredsjednik vladajuće Partije regiona Viktora Janukoviča, zadužen za spoljnju politiku.

On je dodao da Berlin očigledno shvata neuspjeh Narandžaste revolucije na čijem čelu je bila Julija Timošenko kao "lični poraz". Ovaj spor prijeti da ugrozi odnose između Ukrajine i Njemačke, upozorio je Košara.

Prethodno je najavljeno da, pored predsjednika Komisije Žozea Manuela Baroza, prvenstvu neće prisustvovati cjelokupna Komisija EU. Košara smatra da neće biti organizovanog bojkota, već eventualno ličnih odluka pojedinih funkcionera.

Ministarstvo spoljnjih poslova u Kijevu osudilo je odluku Komisije EU kao "destruktivnu" jer "šteti interesima miliona običnih Ukrajinaca".

Prethodno je portparol ministarstva Oleg Vološin kritikovao njemačku vladu da koristi "hladnoratovske metode".

Predsjednik Viktor Janukovič za sada ćuti trudeći se da smiri situaciju u zemlji. I organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel smatra da je bojkot Evropskog fudbalskog prvenstva pogrešna odluka.

"Političari i sportski funkcioneri koji putuju u Ukrajinu, treba da iskoriste priliku da skrenu pažnju na teška kršenja ljudskih prava i da zatraže od ukrajinske vlade bolju zaštitu ljudskih prava", rekao je generalni sekretar Amnestija u Njemačakoj Volfgang Grenc.

Bonus video: