Kapetan nenamjerno pomogao Brejviku da sakrije oružje

Kada je kapetan norveškog trajekta Jon Olsen zamolio mladog policajca da makne oružje kako ne bi uplašio djecu u ljetnom kampu u julu prošle godine, nije ni sanjao da će se policajac nekoliko trenutaka kasnije pretvoriti u masovnog ubicu
0 komentar(a)
Suđenje Brejvik, Foto: Rojters
Suđenje Brejvik, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.05.2012. 18:30h

Kapetan trajekta Jon Olsen je danas na suđenju Andersu Brejviku rekao kako ga je Brejvik, obučen u policijsku uniformu, poslušao i pokrio oružje plastičnom kesom, rekavši mu da je tu da bi zaštitio laburističku mladež nakon terorističkog napada u Oslu koji se desio samo nekoliko sati ranije.

Olsen je čak pomogao Brejviku da iskrca torbe na ostrvo Utoja nakon čega je sa nevjericom gledao kako ovaj vadi pušku i puca u njegovu djevojku Moniku

"Mislim da je Monika nešto rekla, ili sam rekao ja, da bi mogao da prekrije pušku jer je atmosfera na Utoji nakon bombaškog napada u Oslu prilično napeta", kazao je Olsen.

"Vidio sam kako s leđa puca na (čuvara) Tronda Berntsena i kako Trond pada. Ne sjećam se jesam li vidio kako puca u Moniku, mislim da sam i to vidio", rekao je Olsen ističući da se zbog šoka ne sjeća svih pojedinosti.

Život je spasio bijegom u šumu odakle se potom vratio na obalu i pomogao nekolicini djece da se prebace na brod gdje su zalegli na pod kako Brejvik ne bi mogao da ih upuca.

Olsen je rekao da su Monika i on komentarisali da je ljetni kamp na Utoji laka meta za teroristički napad. "Razgovarali smo o tome i pitali se kako je to moguće. Gadafi je rekao da će poslati teroriste....Mislio sam da je Brejvik poslan iz Libije", kazao je Olsen.

Brejvik, koji je tinejdžere smatrao legitimnim metama jer su bili politički aktivni, hladno je slušao Olsenovo svjedočenje u sudnici posebno izgrađenoj za suđenje koje je ušlo u treću od predviđenih deset sedmica.

On je priznao ubistva, ali odbacuje krivicu tvrdeći da je branio "čistoću" norveške nacije od muslimanskih imigranata i multikulturalizma koji potencira norveška Laburistička stranka.

Bonus video: