Uhapšeno 6 aktivista Grinpisa kod obala Švedske

Švedska policija uhapsila je danas šest aktivista Grinpisa, pošto su se ukrcali na jedan ledolomac kod jugoistočne obale Švedske, primoravši vlasti da odvuku brod do kopna
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2012. 16:44h

Aktivisti Grinpisa izveli su današnju akciju u znak protesta zbog vađenja nafte i gasa u vodama Arktika. To je druga akcija Grinpisa ove nedjelje.

Švedska policija je navela da su aktivisti optuženi da su neovlašćeno upali na ledolomac Nordika, čiji je vlasnik sklopio ugovor sa naftnom kompanijom Šel (Shell Oil Co). Neki od njih su se čak vezali za to plovilo.

"Hapšenja su izvedena mirno, a borci za zaštitu životne sredine su potom prebačeni na kopno", saopštila je policija.

Grinpis traži od Šela da odustane od planova da počne vađenje nafte blizu obala Aljaske, naglašavajući da bi bušenje nafte u tom regionu bilo pogubno za životnu sredinu, kao i da bi bilo nemoguće raščistiti posljedice bušenja, zbog ekstremnih vremenskih uslova.

Ranije ove nedjelje, Grinpis je izveo sličnu akciju i uspio, kako je saopštio, da prilikom isplovaljavanja Nordike iz Finske, taj ledolomac zadrži 10 sati.

Dva finska ledolomca, Fenika i Nordika, pod ugovorom su da pomažu u naftnim i gasnim operacijama na obali sjeverne Aljaske u periodu od 2012. do 2014.

Galerija

Bonus video: