Advokat iz Libije: Gadafi je finansirao Sarkozijevu kampanju

Aferu oko finansiranja kampanje ponovo je pokrenuo advokat bivšeg premijera Libije koji se nalazi u pritvoru u Tunisu
58 pregleda 0 komentar(a)
Nikolas Sarkozi, Foto: Reuters
Nikolas Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2012. 14:16h

Režim bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija jeste finansirao izbornu kampanju sadašnjeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija 2007. godine, tvrde advokati bivšeg premijera Libije Bagdadija al-Mahmudija.

"Moamer Gadafi, njegov režim i zvaničnici koji su sa njim radili finansirali su Sarkozijevu izbornu kampanju 2007", rekao je advokat Bešir Esed novinarima u Tunisu, gdje je Mahmudi u pritvoru, spominjući da je u pitanju bio iznos od oko 50 miliona eura.

"Moje hapšenje i pritvor u Tunisu pokrenuo je francuski predsjednik kako se ne bi otkrile pojedinosti o finansiranju njegove kampanje 2007. godine"

Prema Esedovim riječima, dogovor je zaključio nekadašnji šef libijske obavještajne službe Musa Kusa po nalogu Gadafija, a "postoje dokumenta koja to dokazuju".

Drugi Mahmudijev advokat Mabruk Kuršid je to potvrdio, dodajući da njegov klijent smatra da iza njegovog pritvora u Tunisu stoji Sarkozi.

"Moje hapšenje i pritvor u Tunisu pokrenuo je francuski predsjednik kako se ne bi otkrile pojedinosti o finansiranju njegove kampanje 2007. godine", kazao je Mahmudi svom advokatu, javila je agencija Frans pres.

Tripoli je dosad uložio dva zahtjeva za ekstradiciju Mahmudija.Izjavama advokata bivšeg šefa libijske vlade nastavlja se afera koju je, samo nedjelju dana pred drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj 6. maja, pokrenuo francuski informativni portal "Medijapar", objavivši da je došao do dokumenta libijske tajne službe, prema kojem je Gadafijev režim pristao da finansira Sarkozijevu kampanju sa 50 miliona eura.

I francuski portal, kao i Mahmudijevi advokati, tvrdi da je dokument iz 2006. godine potpisao Gadafijev tadašnji šef obaveštajne službe Musa Kusa.

Sajt je pri svojim tvrdnjama ostao i nakon što je iz Sarkozijevog tabora rečeno da ovaj navod predstavlja "klevetu i apsurd" i provokaciju socijalista pred izbore.

Bonus video: