Škodom iz 1969. godine proputovali svijet za 254 dana

Svaki dan je po nečemu bio jedinstven, a da je najteže bilo u Americi kada njihovu "Juliju" devet dana nisu htjeli da puste iz lučke carine
0 komentar(a)
škoda, Foto: Klix.ba
škoda, Foto: Klix.ba
Ažurirano: 02.05.2012. 09:35h

Osmomjesečni put uspješnog postdiplomca Mihala Vičara i diplomiranog novinara Martina Betka trajao je 254 dana, što je rezultiralo nastankom bogate riznice utisaka ovjekovječenih prvo u dnevnik, a potom i u dokumentarni film.Njihova "Julija", kako od milja zovu škodu (1000 MB) iz 1969. godine prešla je još 36.700 kilometara, obišla 22 zemlje na četiri kontinenta i kako oni to vole reći "popila" 3.000 litara benzina. Rađanje ideje i prikupljanje novcaIdeja za put nastala je, kažu, spontano. I to u pabu. Nakon ispražnjenih pet krigli piva, odvažili su se da sa skromnim šoferskim stažom sjednu u stari auto i otisnu se hiljadama kilometara daleko od toplog doma. "Kada smo počeli da planiramo putovanje nismo uopšte imali novaca, niti iskustva sa autima. Imali smo jedino san i ideju. Iako skoro niko od ljudi u našem okruženju nije vjerovalo da ćemo uspjeti, uz mnogo truda i energije naš san smo pretvorili u javu. Zato svaki čovjek treba da slijedi svoje snove i ne odustaje od njih tek tako", pričaju sagovornici.

Ističu da je svaka od zemlja posebna na svoj način, ali da su se oduševili Južnom Korejom

Oni dodaju da su upornim slanjem e-mailova potencijalnim sponzorima, razgovaranjem sa njima i ubjeđivanjem uspjeli da prikupe svotu od oko 600.000 kruna, odnosno 24.000 eura.

Otkrivaju zašto su na put odlučili krenuti baš sa starom Škodom."Prvo, Škoda 1000 MB je veoma jednostavan auto koji bi mogao bilo koji mehaničar na svijetu da popravi. Dijelovi nisu skupi, a postojao je i emotivan razlog jer je ovaj model auta bio veoma popularan u genaracijama naših roditelja. Uz sve to, kako smo u vrijeme planiranja putovanja bili studenti praznih džepova, a naša Julija nam je poslužila i kao odličan mamac za medije i sponzore. Na tome smo joj beskrajno zahvalni", kažu češki avanturisti.

Svaki dan je bio jedinstven, foto: klix.ba

Pričaju kako su sa sobom ponijeli dosta rezervnih djelova, jer ih za Škodu nisu mogli nabaviti tokom putovanja."Na putu smo bili osam mjeseci. Proputovali smo kroz 22 zemlje i četiri kontinenta. Krenuli smo iz Česke istočno prema Baltiku, Rusiji pa sve do Vladivostoka. Zatím smo prešli u Južnu Koreju i odatle do USA i nastavili smjerom na jug preko Meksika, Srednje Amerike, Paname, Kolumbije, Venecuele, Brazila, Gvajane, odakle smo se prebacili do Belgije i preko Njemačke nazad kući u Olomouc", objašnjavaju odvažni Česi.Ističu da je svaka od zemlja posebna na svoj način, ali da su se oduševili Južnom Korejom. Svaki dan je po nečemu bio jedinstven, a da je najteže bilo u Americi kada njihovu "Juliju" devet dana nisu htjeli da puste iz lučke carine, ispričali su za sarajevski portal klix.ba.

Bonus video: