Stiglic: Politika štednje u eurozoni će ostaviti Njemačku i još jednu zemlju

"Štednja u kombinaciji sa ograničenjima eura je smrtonosna kombinacija", objašnjava američki nobelovac
70 pregleda 0 komentar(a)
Džozef Štiglic, Foto: Globalgiants.com
Džozef Štiglic, Foto: Globalgiants.com
Ažurirano: 30.04.2012. 20:22h

Nobelovac Džozef Stiglic tvrdi da se Evropa nalazi u "groznoj" situaciji, a fokus na štednju čitav kontinent gura prema "samoubistvu".

"Nikad nije postojao uspješan program štednje u nekoj velikoj zemlji. Evropski pristup je definitivno onaj koji najmanje obećava. Mislim da Evropa ide ka samoubistvu", kazao je Stiglic novinarima u Beču.

U 27 zemalja EU političari primjenjuju mjere štednje koje dosežu 450 milijardi eura, što usred krize označava veliku rupu.

Istovremeno je dug eurozone, kako prenosi Index.hr. 2011 narastao na najviši nivo od uvođenja zajedničke valute, jer su vlade povećale zaduživanje kako bi pokrile proračunske deficite i finansirale programe za zemlje koje je kriza najviše pogodila.

Evropskim liderima, nobelovac umjesto štednje predlaže promjenu fokusa trošenja državnog novca, snažnije iskorišćavanje institucije poput Evropske investicione banke

"Iako su evropski lideri shvatili da sama štednja neće donijeti rezultat ako nema i rasta, ništa konkretno nisu preduzeli u vezi toga. Ono što su dogovorili prošlog decembra je recept kojim su osigurali smrt eura", dodao je Stiglic.

Problem eura je, kako je rekao, taj što je država odvojena od centralne banke i štampanja novca.

"Štednja u kombinaciji sa ograničenjima eura je smrtonosna kombinacija", objašnjava američki nobelovac.

Smatra da će u eurozoni ostati svega dvije zemlje ukoliko Evropa nastavi sa politikom štednje, a tu misli na Njemačku i Holandiju ili Finsku.

"Politika štednje dovešće do visoke stope nezaposlenosti koja će biti politički neprihvatljiva, a deficiti će biti veći", dodao je Stiglic.

Nezaposlenost među mladima u Španiji je probila granicu od 50 odsto, a nema naznake da će se stvari popraviti u skorije vrijeme.

"Ovakvom politikom se u uništava ljudski kapital i stvaraju otuđeni mladi ljudi", pesimističan je Stiglic.

Evropskim liderima, nobelovac umjesto štednje predlaže promjenu fokusa trošenja državnog novca, snažnije iskorišćavanje institucije poput Evropske investicione banke, promjenu poreske politike tako da podstiče privredu i fleksibilnije balansiranje proračuna.

Bonus video: