Najbogatije Francuze ne čekaju bolji dani?

Politička situacija u Francuskoj u posljednje vrijeme ne ide na ruku najbogatijem sloju Francuza, a bolji dani ih ne očekuju ni u budućnosti, sudeći po predizbornim obećanjima
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 15:38h

Predsjednički kandidati drugog kruga izbora, socijalista Fransoa Oland, koji se zalaže za uvođenje poreza od 75 odsto za najbogatije Francuze, i aktuelni predsjednik Nikola Sarkozi, koji nije ostao dosljedan svojoj politici ograničavanju poreza na bogatstvo do 50 odsto, ne predstavljaju baš sjajnu budućnost najbogatijem sloju stanovništva, prenio je francuski magazin "Kapital".

Broj francuskih domaćinstava čiji godišnji prihod po članu domaćinstva prelazi 100.000 eura porastao je za 36 odsto u odnosu na 2004, i sada on iznosi oko 450.000, dok je broj osoba sa godišnjim prihodom većim od 500.000 eura porastao za 84 odsto u odnosu na isti period, dostigavši cifru od 13.400.

Najimućniji Francuzi uglavnom žive u Parizu, prije svega u najprestižnijem sedmom arondismanu, gdje je prosječno imovno stanje po glavi stanovnika procijenjeno na oko 3,5 miliona eura.

Veliki broj francuskih bogataša živi u predgrađu Lila, Vilneuvu d'Asku, ili u opštini Mužen u Kanu u kojoj i Fransoa Oland ima raskošnu vilu. Jedna od mnogobrojnih tehnika umanjenja poreske stope na prihod jeste ulaganje kapitala u obnavljanje istorijskih spomenika, što investitoru omogućava da porez plati u maksimalnom iznosu od 20 odsto.

Međutim, visoke poreske stope za najbogatije u cilju smanjivanja javnog deficita prihvatljive su sa moralne ali ne i ekonomske tačke gledišta, jer to može da dovede do emigriranja velikog broja stručnog kadra i kreatora inovativnih preduzeća, koji učestvuju u stvaranju bogatstva.

Prema jednoj povjerljivoj anketi magazina "Kapital", nekoliko stotina Francuza čija se imovina procjenjuje na više od pet miliona eura, želi da se iseli iz zemlje, bez obzira na ishod predsjedničkih izbora zakazanih za 6. maj.

Bonus video: