Primjenjuju taktiku iz doba hladnog rata

Bivša premijerka smještena je zatvor u gradu Harkiv – jednom od četiri grada u kojima će se održati mečevi šampionata
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 19:57h

Ukrajinske vlasti opisale su prijetnje evropskih sila da će bojkotovati Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se održava u junu u toj zemlji, kao povratak hladnoratovskim taktikama, nakon što je nekoliko lidera otkazalo posjete zbog postupanja prema bivšoj premijerki.

Odnosi između Ukrajine i Evropske unije su zategnuti od prošlog oktobra, kada je sud osudio Juliju Timošenko – glavnu rivalku predsjednika Viktora Janukoviča, slučaj za koji njene pristalice tvrde da je politički motivisan.

Portparol njemačke vlade saopštio je da bi bilo kakva posjeta kancelarke Angele Merkel Ukrajini za vrijeme održavanja prvenstva imala veze sa sudbinom Timošenkove.

Nekoliko drugih lidera poručilo je da će zbog istog slučaja bojkotovati događaj, prenijela je agencija Rojters.

„Ne bih želio da mislim da njemački lideri mogu da reanimiraju metode iz perioda hladnog rata i sport učine taocem politike“, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleh Vološin za novinsku agenciju Interfaks.

I Platini će razgovarati o problemu

Iz istog razloga, ranije su učešće na samitu lidera zemalja Centralne Evrope, koji se 11. i 12. maja održava u ljetovalištu Jalta na Crnom moru, otkazali predsjednici Češke, Njemačke, Austrije i Slovenije – Vaclav Klaus, Joahim Gauk, Hajnc Fišer i Danilo Tirk.

A u Briselu, portparolka šefa Evropske komisije Žoze Manuela Barosa poručila je da on neće posjetiti Ukrajinu zbog postupanja vlasti prema Timošenkovoj.

„U ovom trenutku, Baroso nema namjeru da putuje u Ukrajinu ili zaista učestvuje u događajima u Ukrajini“, rekla je Pia Arenkilde Hansen na brifingu.

Bivša premijerka smještena je zatvor u gradu Harkiv – jednom od četiri grada u kojima će se održati mečevi šampionata.

Odnosi Ukrajine i EU dodatno su pogoršani prošlog mjeseca nakon što je Timošenkova ispričala da su je tukli zatvorski čuvari – što vlasti u Kijevu negiraju.

Evropska komesarka za pravdu Vivijen Reding zatražila je od Mišela Platinija, čelnika Evropske fudbalske federacije (UEFA), da sa vlastima u Kijevu porazgovara o Timošenkovoj.

Galerija

Bonus video: