Demonstranti poručili: Narodi Evrope, ustanite!

Španska vlada je 20. aprila odobrila reforme kojima se ukidaju besplatni lekovi za penzionere i povećavaju školarine za studente
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2012. 15:09h

Desetine hiljada Španaca protestuju u Madridu protiv novih mjera štednje koje se odnose na potrošnju u oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Demonstranti nose transparente na kojima, izmedju ostalog, piše "Zločin je smanjivati zdravstvenu zaštitu" i "Narodi Evrope, ustanite", dok na jednom od njih jednostavno piše "Ne", javila je agencija Frans pres.

Španska vlada je 20. aprila odobrila reforme kojima se ukidaju besplatni lekovi za penzionere i povećavaju školarine za studente, kako bi se uštedjelo dodatnih 10 milijardi eura godišnje.

"Smanjenje potrošnje u zdravstvu i obrazovanju za nas, radničku klasu, kap je koja je prelila čašu. Bez toga, šta nam preostaje? Mi čak nemamo ni posao", kaže 60-godišnji državni službenik Domingo Samora.

Madrid je obećao da će ove godine svoj budžetski deficit, koji trenutno iznosi 8,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, smanjiti na 5,3 odsto.

Stopa nezaposlenosti u Španiji u prvom kvartalu ove godine premašila je 24 odsto.

Od početka godine posao je izgubilo 375.000 ljudi

Španija se istovremeno bori sa rekordnom nezaposlenošću, ali i novim porastom troškova zaduživanja. Od početka godine posao je izgubilo 375.000 ljudi, pa je zemlja ponovno u recesiji. Nakon svega je bonitetna agencija S&P još i smanjila kreditni rejting Španija za dva podeoka naniže, što će troškove zaduživanja učiniti još većim.

Zadnjih mjeseci Vlada je rezala gdje god je stigla, ali to očito nije dovoljno, jer je ekonomija u rasulu. Istovremeno je nezadovoljstvo među građanima sve veće, te postaje svojevrsna tempirana bomba za čitavu Evropu, a ne samo za Španiju. Osim protesta sindikata, veliki protest se sprema i sljedeće nedjelje u Barseloni gdje je planiran sastanak Evropske centralne banke.

Galerija

Bonus video: