Merkel: Prestanite da zlostavljate Timošenko, ili ne dolazim na Euro

Evropski opozicioni političari od predstavnika u vladi EU već su zatražili bojkot Eura, a Merkel je sad pokazala da je spremna da to podrži
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2012. 08:27h

Njemačka kancelarka Angela Merkel pojačala je pritisak na ukrajinske vlasti najavivši mogući bojkot Eura zbog optužbi o zlostavljanju bivše premijerke Julije Timošenko u zatvoru.

Ponašanje službenog Kijeva prema bivšoj ukrajinskoj premijerki igraće važnu ulogu u odluci o dolasku Angele Merkel na Evropsko fudbalsko prvenstvo koje se u junu održava u Poljskoj i Ukrajini - rekao je Stefen Seibert, portparol njemačke vlade.

U razgovoru za agenciju AP njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih poručio je da bi zbog optužbi “mnogi političari mogli da odustanu od puta u Ukrajinu”.

Objavljene fotografije isprebijane Julije Timošenko u zatvoru >>>

Cimerka tvrdi da Timošenkovoj ništa ne fali >>>

Ukrajinska politička veteranka (52) lani je zbog zlopotrebe položaja osuđena na sedam godina zatvora. Mnogi smatraju da je riječ o politički motivisanom potezu jer je Timošenko glavna opozicija trenutnom ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču. Ukrajinski sud odložio je juče početak novog suđenja na kojem bi Timošenko trebalo da odgovarati zbog utaje poreza, objašnjavajući da ne može da sasluša slučaj bez njenog prisustva. Suđenje je zakazano za 21. maj.

Njemačka je od zemalja EU najoštrija u kritikama Ukrajine zbog Julije Timošenko.

Timošenko je, prema informacijama njene porodice, prije nedjelju dana počela štrajk glađu zbog fizičkog zlostavljanja zatvorskih čuvara.

Timošenko u zatvoru

"Slaba je jer ne jede, puna modrica zbog udaraca i strahuje da će je politički neprijatelji prisiliti da uzme hranu", izjavila je njena kćerka Eugenija. Istaknula je i kako je njena majka u jakim bolovima.

Evropski opozicioni političari od predstavnika u vladi EU već su zatražili bojkot Eura, a Merkel je sad pokazala da je spremna da to podrži.

Bonus video: