Objavljene fotografije isprebijane Julije Timošenko u zatvoru

Timošenko, koja je prošle nedjelje stupila u štrajk glađu, pati od jakih bolova u leđima od oktobra, ali odbija liječenje u Ukrajini
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 16:38h

Njemački ljekari, koji su prije deset dana u zatvoru pregledali bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko, izjavili su danas da su krajnje skeptični u vezi sa mogućnošću njenog uspješnog liječenja u Ukrajini.

U međuvremenu su objavljene fotografije iz zatvora na kojima se vide modrice na tijelu Timošenkove.

“Male su šanse da njeno neophodno i kompleksno liječenje uspije u Ukrajini, čak i uz učešće dva ili tri njemačka ljekara, jer ukrajinska bolnica Harkiv ne može da pruži dovoljnu stručnost”, izjavio je Karl Ajnhojpl, direktor univerzitetske bolnice Šarite u Berlinu.

Ajnhojpl i njegov tim obišli su bolnicu Harkiv ranije ovog mjeseca, prenio je AP.

Julija Timošenko, koja je prošle nedjelje stupila u štrajk glađu, pati od jakih bolova u leđima od oktobra, ali odbija liječenje u Ukrajini jer, kako je rekao Ajnhopl, ne vjeruje

ukrajinskom medicinskom sistemu, iz straha da bi tamo mogli namjerno da je inficiraju.

“Pozivam ukrajinskog predsjednika da se rukovodi humanitarnim vrijednostima i da joj dozvoli da otputuje u Evropu na liječenje”, rekao je on.

Njemačka je naročito kritična prema Ukrajini zbog slučaja Timošenko

Njemačka je naročito kritična prema Ukrajini zbog slučaja Timošenko, a vlada u Berlinu je predložila da se ona liječi u Njemačkoj, ali je Kijev to odbio.

Nedavno je, međutim, ukrajinsko rukovodstvo predložilo da njemački ljekari dođu u Ukrajinu i liječe je u bolnici Harkiv.

Slučaj Timošenkove bi mogao ugroziti imidž Ukrajine

Doktori nisu komentarisali tvrdnje Julije Timošenko da su je prošle nedjelje povrijedili zatvorski čuvari, udarajući je prilikom pokušaja da je odvedu u bolnicu, pošto se to, kako Ajnhopl kaže, dogodilo nakon njihovog pregleda 17. aprila.

EU, na čelu s Njemačkom, juče je oštro reagovala na izvještaje o udarcima koje je Julija Timošenko navodno zadobila u ukrajinskom zatvoru, a pojedini njemački poslanici upozorili su da bi slučaj Timošenkove mogao da ugrozi i približavanje Ukrajine EU.

Protiv Timošenkove je prošle sedmice podignuta još jedna optužnica za pronevjeru novca i utaju poreza tokom 1990-ih godina dok je upravljala ukrajinskom energentskom kompanijom.

Bivša premijerka osuđena je u oktobru prošle godine na sedam godina zatvora zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija.

Galerija

Bonus video: