oštar start

Oland Merkelovoj: Neće Njemačka odlučivati o Evropi!

Iz Pariza je stigao ekspresan odgovor na poruku njemačke kancelarke socijalističkom kandidatu
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 13:17h

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je kandidatu socijalista za predsjednika Francuske Fransoau Olandu da nema popuštanja čelične discipline u štednji.

Iz Pariza je brzo stigao odgovor u kome joj je socijalista poručio da Njemačka ne odlučuje o Evropi.

''Neće Njemačka odlučivati o Evropi'', rekao je Oland Merkelovoj, koja se od početka trke za predsjednika stavila na stranu aktuelnog šefa države Nikole Sarkozija.

Prema pisanju u njemačkim medijima, kao nijedan drugi poslijeratni kancelar, ona se jasno i snažno umiješala u izbornu kampanju jedne susjedne zemlje.

Merkelova je striktno odbila Olandove zahtjeve o ponovnim pregovorima o fiskalnom sporazumu EU o budžetskoj disciplini i rekla da je 25 šefova država ili vlada potpisalo ili ratifikovalo taj dokument i da se o njemu ne može nanovo pregovarati.

Taj fiskalni sporazum prisiljava zemlje da budu štedljive u budžetskim sredstvima i da ''zakoče'' u zaduživanju, ali po njemačkom uzoru, pa mediji danas ocjenjuju da je pozadina sukoba Merkel-Oland jasna.

Socijalistički ''izazivač'' Sarkozija, saveznika Merkelove, prijeti da bi mogao da ugrozi njenu vodeću ulogu u EU, želi da ''popusti'' u striktnom kursu štednje i uzeo je pritom u obzir i viši nivo zaduživanja, komenatirišu analitičari.

Zabrinutost Merkelove bi mogla da se odnosi i na to da bi Oland, ukoliko nakon blage prednosti u prvom krugu i u drugom krugu (6. maja) pobijedi Sarkozija, mogao za sobom da povuče i druge zemlje da uzdrmaju s puno muke stvoren kurs štednje, kažu analitičari.

Oland se već ''busa u prsa'' da mnogi šefovi vlada zemalja EU samo čekaju na ishod izbora u Francuskoj, kako bi nanovo pokrenuli diskusije o novcu i štednji.

Oland se već ''busa u prsa'' da mnogi šefovi vlada zemalja EU samo čekaju na ishod izbora u Francuskoj

Predsjednički kandidat socijalista je, kako prenose mediji, rekao da Njemačka ne odlučuje o ukupnoj Evropi i, na pitanje francuskih medija što će Merkelovoj reći kad pobijedi, pominjao i narod i odluku i novac.

"Ja ću joj reći da je francuski narod donio odluku koja predviđa nove dogovore o tom ugovoru'', prenose mediji.

"Vruća faza"

U ''vrućoj fazi'' izborne kampanje, u kojoj je Francuska, a ni Njemačka nije daleko od saveznih izbora, često se ponavljaju slikovite i krupne riječi, koje duže ''ostaju zarobljene'' u uhu birača, ali je u srcu Evrope, gdje su njemačko-francuski odnosi motor razvoja i sinonim za prijateljstvo, jasno da je predizborna retorika jedno, a postizborna saradnja drugo.

U Njemačkoj isto govore i vlast i opozicija, koja, istina, oštro kritikuje podršku Merkelove Sarkoziju, kao stavljanje na jednu stranu.

Vlast kaže da će Berlin dobro sarađivati sa svakim novoizabranim francuskim predsjednikom, a opozicija da Merkelovoj mora biti jasno da mora dobro sarađivati sa svakim novoizabranim francuskim predsjednikom.

I sama Merkelova je izričito naglasila da su u Francuskoj dvojica proevropskih političara u borbi za mjesto predsjednika i da će ona sa svakim francuskim predsjednikom dobro srađivati.

Ona je, kako prenose mediji, rekla da je to u skladu sa odgovornošću dvije zemlje, a kad je riječ o njenoj podršci Sarkoziju, to je obrazložila i pripadnošću istom partijskom ''porodičnom krugu'' i time što su njih dvoje, u rješavanju evropske dužničke krize "s puno povjerenja radili za dobrobit Evrope".

Galerija

Preporučujemo za Vas