Oland: Zadržaću zakon o burkama

Ako bude izabran, Oland će tražiti od parlamenta da se svake godine tačno utvrđuju podaci o potrebama francuske privrede za radnom snagom
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2012. 09:34h

Kandidat socijalista na predsjedničkim izborima Fransoa Oland izjavio je da će ako bude izabran, "sigurno zadržati zakon o burkama" kao i da će ga primenjivati "na najbolji način".

"Naravno da ću zadržati zakon o burkama i primenjivaću ga na najbolji mogući način", rekao je Oland u izjavi televiziji RTL.

U Francuskoj je 2011. donijet zakone kojim se ženama zabranjuje da nose marame koje pokrivaju lice na javnom mjestu, odnosno na ulici, u parku, željezničkim stanicama i u trgovinskim radnjama.

Taj zakon se prije svega odnosi na oko 2.000 muslimanskih žena koje u Francuskoj nose muslimanske marame, burku ili nikab koje pokrivaju lice.

Poslanici Socijalističke partije su se prošle godine uzdržali od glasanja za taj zakon u parlamentu, uz obrazloženje da "neki njihovi amandmani" nisu uzeti u obzir.

"Smatram da je prisustvo stranih studenata na našim fakultetima obostrana sreća i za nas i za njih"

On je kazao da će, ako bude izabran, tražiti od parlamenta da se svake godine tačno utvrđuju podaci o potrebama francuske privrede za radnom snagom.

"Pretpostavljam da nikada nećemo imati nulti nivo imigracije i da će uvijek postojati legalna imigracija. Pitanje je jedino da li možemo da smanjimo njen obim", rekao je Oland.

On je, međutim, dodao da se to ne odnosi na strane studente.

"Smatram da je prisustvo stranih studenata na našim fakultetima obostrana sreća i za nas i za njih".

Bonus video: