PRITISAK EU

Ukrajinski predsjednik traži da se ispita slučaj Timošenkove

Advokat i porodica tvrde da Timošenkova jedva hoda zbog hroničnog bola u leđima, ali ona odbija da je liječe ljekari koje joj dodijeli država
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2012. 19:50h

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, koji se našao na meti kritika evropskih političara zbog tretmana prema protivnici Juliji Timošenko, kazao je da je naredio tužilaštvu da sprovede istragu u vezi sa navodima da su bivšu premijerku zatvorski stražari prošle nedjelje tukli.

Rojters je naveo da je EU osudila kaznu Timošenkovoj kao primjer selektivne pravde i upozorio Ukrajinu da članice Unije neće ratifikovati ključne sporazume o političkom pridruživanju i slobodnoj trgovini dok god je bivša premijerka u zatvoru.

„U skladu sa mojim ovlaštenjima, naredio sam kancelariji državnog tužioca da ispita ovaj slučaj i nadam se da ćemo uskoro imati konkretan odgovor“, kazao je Janukovič novinarima.

Ketrin Ešton, šefica diplomatije EU, tražila je od Kijeva da dozvoli njenom ambasadoru da posjeti Timošenkovu u zatvoru. Ešton je izrazila zabrinutost i zbog odluke Julije Timošenko da počne štrajk glađu u koji je stupila u znak protesta „zbog svega što se događa zemlji i njoj lično“.

Bačena sjenka na imidž Ukrajine

Njemački predsjednik Joakim Gauk otkazao je učešće na samitu u Ukrajini idućeg mjeseca, a Gaukov portparol je kazao da je razlog za ovaj potez duboka zabrinutost Njemačke za dalju sudbinu Timošenkove, kao i da je odluka donijeta u dogovoru sa kancelarkom Angelom Merkel.

Bacajući sjenku na planove Ukrajine da popravi svoj imidž organizovanjem jednog od najvećih sportskih događaja na kontinentu - ovogodišnjeg Evropskog fudbalskog šampionata - evropska komesarka za pravdu Vivijen Reding skrenula je pažnju UEFA na slučaj bivše premijerke.

„Želim da iskoristim ovu priliku da iskažem ličnu zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Ukrajini... a naročito zbog dramatične situacije u kojoj se nalazi Julija Timošenko“, navela je Redingova u otvorenom pismu predsjedniku UEFA Mišelu Platiniju.

„Selektivna pravda ne treba da bude prihvaćena i nadam se da ćete iskoristiti sjajni momenat kakv je Euro 2012. da prenesete vrijednosti kojima smo oboje privrženi.“

Timošenkova ne vjeruje ljekarima "države"

Advokat i porodica tvrde da Timošenkova jedva hoda zbog hroničnog bola u leđima, ali ona odbija da je liječe ljekari koje joj dodijeli država, jer im ne vjeruje.

Advokat i porodica tvrde da Timošenkova jedva hoda zbog hroničnog bola u leđima

Njemačka vlada je ponudila Timošenkovoj liječenje u jednoj klinici u Njemačkoj – potez kojim bi mogla biti sklonjena iz Ukrajine za vrijeme fudbalskog šampionata što bi donijelo olakšanje Janukoviču – ali nije jasno da li će Kijev ili Timošenkova prihvatiti ponudu.

Bivša premijerka osuđena je u oktobru prošle godine na sedam godina zatvora zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija.

Preporučujemo za Vas