Ko je kandidat za premijera Italije: Konte naduvao biografiju?

Sjeverna liga i Pokret 5 zvjezdica su tražili od predsjednika Serđa Matarele da imenuje Kontea za vođu njihove vlade
58 pregleda 4 komentar(a)
Đuzepe Konte, Foto: Beta-AP
Đuzepe Konte, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.05.2018. 05:53h

Malo poznati profesor prava, kojeg su Pokret 5 zvjezdica i Sjeverna liga predložili za premijera Italije, optužen je juče da je naduvao svoje međunarodne akademske kvalifikacije.

Pokret 5 zvjezdica je to odbacio, ali je spor pojačao sumnje oko toga da li je Đuzepe Konte, novajlija u politici, prava osoba da vodi planiranu koalicionu vladu koja brine finansijska tržišta i Evropsku uniju.

Liga i Pet zvjezdica su u ponedjeljak tražili od predsjednika Serđa Matarele da imenuje Kontea za vođu njihove administracije. Šef države nije odmah prihvatio njihov izbor, već je zatražio dodatne konsultacije.

U međuvremenu se su pojavila pitanja oko raznih detalja koje je iznio Konte, koji kaže da je pravosudne studije usavršavao na nekoliko stranih instutucija, uključujući Univerzitet Kembridž, Njujorški univerzitet (NYU) i parisku Sorbonu.

List „Njujork tajms“ je citirao portparolku NYU, koja je kazala: „Osoba sa tim imenom ne postoji u našoj evidenciji ni kao student, ni kao član fakulteta“.

Dodala je da je možda pohađao jednodnevne ili dvodnevne programe, za koje ne postoji evidencija. U biografiji koju je postavio na veb sajt parlamenta, Konte navodi da je studirao na NYU svake godine od 2008. do 2012. „u periodima ne kraćim od mjesec.“

Konte nije komentarisao, ali je Pokret izdao saopštenje u kojem navodi da on nikad nije tvrdio da je pohađao bilo kakav poseban kurs ili da je magistrirao na tom univerzitetu.

„Konte je, kao svaki istraživač, išao u inostranstvo da studira, da produbljuje znanje, usavršava engleski jezik“, saopštila je stranka. „Tako da međunarodni mediji i italijanski mediji dižu galamu oko navodnih kvalifikacija koje Konte nikad nije tvrdio da ima“.

Univerzitet Kembridž je odbio da komentariše to da li je Konte studirao na toj instutuciji, kao što tvrdi, u septembru 2001 - tokom mjeseca kada je taj univerzitet inače zatvoren zbog ljetnjeg raspusta.

Jedan izvor sa univerziteta je saopštio da nisu našli nikakve tragove o posjeti, ali je kazao da je profesor možda pohađao kurs koji je pripremila treća strana.

Sa Sorbone je saopšteno da provjeravaju arhivu kako bi vidjeli kakvim se istraživačkim radom Konte možda bavio.

„Ako nije studirao na NYU, ko garantuje da je ostatak biografije tačan? Laž na početku svakako nije najbolji način da se predstavi šefu države kao mogući premijer“, rekao je Mikele Anzaldi, poslanik Demokratske partije lijevog centra.

Rojters navodi da je italijanska berza pauzirala nakon šest dana velike rasprodaje izazvane zabrinutošću da bi vlada Lige/5 zvjezdica mogla podriti prezaduženu ekonomiju planovima za povećanje potrošnje.

Evropska komisija je juče upozorila novu italijansku vladu da vodi racionalnu budžetsku politiku.

„Evropska komisija se u načelu ne miješa u nacionalnu politiku. Međutim, za nas je važno da nova italijanska vlada ima odgovornu budžetsku politiku“, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis u intervjuu njemačkom listu „Handelsblat”.

Prema njegovim riječima, Italija ima najveći javni dug u zoni eura nakon Grčke.

U Evropskoj uniji se strahuje da bi nova populistička italijanska vlada programom odbacivanja „stezanja kaiša“ i ulaganja u rast privrede i po cijenu povećanja ionako ogromnog javnog duga i budžetskog deficita, mogla ozbiljno uzdrmati eurozonu i cijelu Uniju.

„Konte izgleda kao marioneta koja će sprovesti program Pet zvjezdica i Lige”, rekao je analitičar Komercbanke Kristof Riger.

Konte (54) predaje pravo širom Italije i stalno je zaposlen na univerzitetu u Firenci. Nema magistarsku ni doktorsku diplomu, ali je dao doprinos desetinama javnih publikacija. Italijanski mediji su juče objavili da je blizak Vatikanu.

Bonus video: