Soroš digao uzbunu: Evropsku uniju čeka sudbina SSSR-a

"Uz duboku socijalnu, ekonomsku i moralnu krizu u kojoj je Evropa mogli bismo vidjeti sličan proces raspadanja", dodao je Soros
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2012. 11:39h

Američki milijarder i investitor Džordž Soroš još jednom je digao "alarm na uzbunu" u Evropi izjavom da bi ekonomska kriza mogla srušiti Evropsku uniju.

"Evropa je slična SSSR-u na način da kriza eurozone ima potencijal za uništenje Europske unije", kazao je u utorak tokom debate Soroš, piše Wall Street Journal, a prenosi Index.hr.

"Uz duboku socijalnu, ekonomsku i moralnu krizu u kojoj je Evropa mogli bismo vidjeti sličan proces raspadanja", dodao je Soroš uporedivši EU sa SSSR-om 80-ih godina prošlog vijeka.

On je i ranije upozoravao da bi mjere štednje za prezadužene članice zone eura koje podržava Njemačka mogle donijeti Evropi "izgubljenu deceniju" ako ne i nešto gore - raspad Evropske unije.

Nedavno je poručio da je kriza eurozone odnedavno još pogubnija jer se još produbio jaz između ulagača i zaduženih zemalja.

SSSR skrivao i negirao ekonomske probleme

Uz masovnu nezaposlenost i pad lične potrošnje kriza u eurozoni je još uvijek "živa" te se ne nazire njezin kraj, piše Huffington Post.

Podsjećaju da su evropske zemlje uvele štednju u svojim proračunima kako bi smanjili dugove, ali i da su te mjere u mnogim ekonomijama dovele do daljnjeg pada.

"Neredi su izbili u mnogim zemljama, najviše u Grčkoj, koja je i najteže pogođena dužničkom krizom u eurozoni", piše list.

Pišu da se SSSR raspao prije dvije decenije zbog korupcije i teških ekonomskih problema koji su dugo godina negirani i skrivani od strane Komunističke partije.

Zbog toga su građani izgubili povjerenje u sistem te se on raspao.

Soroš u svojim posljednjim intervjuima često sadašnju krizu povezuje s raspadom komunizma prije 20 godina. Tako je tokom intervjua Newsweeku ranije ove nedjelje slično uporedio povećanje pada vjere građana da svjetska tržišta mogu regulisati sama sebe padom komunizma.

On je ranije poručio da je kriza eurozone odnedavno još pogubnija jer se još produbio jaz između ulagača i zaduženih zemalja.

Bonus video: