Privilegije španskog kralja dovedene u pitanje

Lov je nekad bio standardna praksa evropskih kraljeva, ali Huan Karlos I. bi mogao zbog lova u Africi da ostati bez privilegija jer je Španija u krizi, ima dosad neviđen javni dug, a četvrtina kraljevih podanika nema posla
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 17:51h

Dok se španska vlada muči da obuzda nacionalni deficit i sa otplatom dugova, 74-godišnji kralj, nekad slavljen zbog uloge u svrgavanju Frankovog režima, prošli mjesec je morao da se izvini Špancima zbog skupog lova na slonove koji je sebi priuštio u Bocvani.

Prije toga je govorio da ne spava zbog problema nezaposlenosti mladih koji se popeo na čak 50 posto, i da u vrijeme štednje političari moraju dati lični primjer.

Doduše, putovanje je platio prijatelj, ali taj je izlet bio kap koja je prelila čašu recesijom iznurenih Španjolaca koji su već prešao preko priče da je kraljev zet Inaki Urdangarin zloupotrijebio položaj i pronevjerio novac kroz sportsku humanitarnu organizaciju.

Dvor je početkom mjeseca upao u još jednu nevolju. Kraljev 13-godišnji unuk Felipe Huan Froilan, sin princeze Elene, iako maloljetan igrao se vatrenim oružjem i ranio sam sebe u nogu.

Svi su ti incidenti izazvali neviđenu kritiku kraljevske porodice u zemlji u kojoj štampa tradicionalno blago postupa s burbonskom dinastijom i izbjegava izvještavanje u britanskom stilu, o privatnim životima članova dinastije, pa su, recimo, samo strani mediji znali da pišu o kraljevim navodnim ljubavnicama.

Ljevičarska srtanka Unida koja okuplja i komuniste, ponovno je zatražila da Španija postane republika, a čelnik madridskih socijalista Tomas Gomez rekao je da bi Huan Karlos morao da razmisli da li je došlo vrijeme da preda krunu svom sinu Felipeu.

"Zahtjev da bilo koji španski kralj napusti presto nikad prije nije bilo postavljeno", kaže Čarls Pauvel, profesor istorije na madridskom Univerzitetu "CEU-San Pablo".

"Zahtjev za odgovornošću nikad prije nije postavljen na ovom nivou", dodao je.

"Mi želimo ono što postoji u ustavnoj monarhiji. Kralj bi morao da odgovara narodu i, ako bude potrebno, ustav se mora mijenjati", rekao je Alfred Boš, parlamentarni zastupnik male ljevičarske srtanke "Esquerre Republicane".

Kraljeva pustolovina u Bocvani postala je javna tek kada je Huan Karlos u lovu povrijedio kuk i kad je završio u bolnici. Opozicione grupe u španskom parlamentu zatražile su da im vlada odgovori sa koliko je novca ona učestvovala u toj avanturi, (npr. troškova za kraljevo obezbjeđenje). Vlada je dobila rok od mjesec dana da odgovori.

Popularnost Huana Karlosa krajem prošle godine po prvi je put otkako je na tronu pala ispod 50 posto, ali nije vjerovatno da će ove nevolje koje su snašle kraljevsku porodicu izazvati veće zahtjeve za uvođenje republike jer obije najveće stranke, narodnjaci i socijalisti, zagovaraju monarhiju.

Bonus video: