Poljska uvodi privremene kontrole na svojim granicama

Kontrole na poljskim granicama biće uvedene 4. juna, četiri dana prije početka fudbalskog prvenstva, a trajaće do 1. jula, datuma finala u Ukrajini
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 07:22h

Poljska je objavila da će uvesti privremene kontrole na svojim granicama tokom Evropskog fudbalskog prvenstva ovog ljeta, a to će učiniti i Španija tokom zasjedanja Evropske centralne banke (ECB) u Barseloni u maju.

Kontrole na poljskim granicama biće uvedene 4. juna, četiri dana prije početka fudbalskog prvenstva, a trajaće do 1. jula, datuma finala u Ukrajini, rekao je poljski ministar unutrašnjih poslova Jacek Ćihocki, prenosi HRT.

Sličnu mjeru, dopuštenu šengenskim pravilima u takvim slučajevima, uvela je Njemačka, organizatorka Svjetskog fudbalskog prvenstva 2006., kao i Švajcarska i Austrija tokom Eura 2008.

Poljska je granične kontrole ukinula 2007, kada je ušla u šengenski prostor. Granice dijeli sa Njemačkom, Češkom, Slovačkom i Litvanijom.

Ukrajina, koja je saorganizator Eura 2012, nije članica EU-a ni Šengena što otežava organizaciju turnira.

Španija je takođe najavila da će uvesti granične kontrole povodom sastanka Evropske centralne banke (ECB) 3. maja u Barseloni.

Šengenski sporazum biće suspendovan između 24. aprila i 4. maja, kazali su u španskom ministarstvu unutrašnjih poslova, objasnivši da su snage sigurnosti zabrinute zbog mogućeg dolaska nasilnih grupa iz Grčke i Italije.

Bonus video: