Timošenkovu tukli u zatvoru?

„Došli su do mog kreveta, prekrili me čaršafom i počeli da me vuku s kreveta koristeći brutalnu fizičku silu", napisala je Timošenko
0 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Entrynews.com
Julija Timošenko, Foto: Entrynews.com
Ažurirano: 24.04.2012. 19:32h

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko počela je u zatvoru štrajk glađu nakon što su je stražari silom odvukli s kreveta i udarili je u stomak, kazao je juče njen advokat.

Timošenkova, glavna protivnica predsjednika Viktora Janukoviča, nalazi se u zatvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja. Ona je navela da se navodno prebijanje desilo prošlog petka dok su je prebacivali u državnu bolnicu pošto se žalila na bolove u leđima, prenio je Rojters.

„Došli su do mog kreveta, prekrili me čaršafom i počeli da me vuku s kreveta koristeći brutalnu fizičku silu. U očaju i bolovima počela sam da se branim onoliko koliko sam mogla i dobila sam jak udarac u stomak“, napisala je Timošenkova u saopštenju koje je njen advokat Sergij Vlasenko pročitao novinarima.

Timošenkova je navela da su je napala tri zatvorska čuvara.

„Zavrnuli su mi ruke, podigli me i izvukli me napolje zavezanu u ćebe. Mislila sam da su to posljednji minuti mog života.“

Odbacili optužbe

Zatvorske vlasti su negirale da su koristile silu protiv Timošenkove, prenijela je agencija Interfaks.

Državni tužilac je odbacio optužbe za prebijanje, ali je kazao da je prošlonedjeljno premještanje Timošenkove zaista bilo prisilno.

„Ona se spakovala i obukla, a onda je legla na krevet i rekla 'Ja ne idem nigdje'“, kazao je Interfaksu regionalni tužilac Genadij Tjurin. „Zakon... dozvoljava zatvorskim službenicima da koriste fizičku silu: (stražari) su je podigli, unijeli u automobil i odveli je u bolnicu.“

„Došli su do mog kreveta, prekrili me čaršafom i počeli da me vuku s kreveta koristeći brutalnu fizičku silu", napisala je Timošenko

Timošenkova je u nedjelju vraćena u zatvor nakon što je odbila ljekarski pregled. Ona od petka štrajkuje glađu kako bi skrenula pažnju međunarodne zajednice na situaciju u Ukrajini, kazao je Vlasenko.

Opoziciona liderka je u oktobru osuđena na sedam godina zatvora zbog optužbi za zloupotrebu položaja kada je 2009. kao premijerka sklapala ugovor o gasu sa Rusijom.

Timošenkova se sada suočava sa novim suđenjem zbog optužbi za utaju poreza i pokušaja pronevjere državnog novca, a ukoliko bude proglašena krivom, čeka je do 12 godina zatvora.

Bonus video: