Ljekari u Britaniji i dalje nude usluge ženskog obrezivanja

Ova procedura uključuje hirurško odstranjivanje spoljnih genitalija, a u nekim slučajevima čak i zašivanje vaginalnog otvora
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 17:20h

Istraživači iz Sunday Times-a ustanovili su da se skoro 100.000 žena u Velikoj Britaniji dosad podvrgnuto ženskom obrezivanju, odnosno sakaćenju genitalija.

Ova procedura, inače vrlo raširena u Africi, u Britaniji je ilegalna, ali to ne sprječava mnoge doktore da potajno klijentima nude te zahvate i da ih obavljaju i na djevojčicama mlađim od deset godina.

Ova procedura uključuje hirurško odstranjivanje spoljnih genitalija, a u nekim slučajevima čak i zašivanje vaginalnog otvora.

Novinari Sunday Timesa tajno su snimali doktora, zubara i praktikanta alternativne medicine kako pristaju na obavljanje ovog zahvata.

Doktori su kasnije, naravno, negirali da su učinili išta nelegalno.

U Britaniji sakaćenje ženskih genitalija sa sobom nosi zatvorsku kaznu od 14 godina zatvora, a protivzakonito je i ugovarati ovaj zahvat.

Istražitelji su utvrdili kako je svake godine preko 22.000 djevojaka u Britaniji izloženo riziku da budu žrtvama ovog opasnog zahvata.

Međutim, niko nikad nije osuđen zbog ovog prestupa. Pritom su samo dva doktora zbog toga izbačena iz ljekarske komore.

Bonus video: