tajni zahvati

Ljekari u Britaniji i dalje nude usluge ženskog obrezivanja

Ova procedura uključuje hirurško odstranjivanje spoljnih genitalija, a u nekim slučajevima čak i zašivanje vaginalnog otvora
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 17:20h

Istraživači iz Sunday Times-a ustanovili su da se skoro 100.000 žena u Velikoj Britaniji dosad podvrgnuto ženskom obrezivanju, odnosno sakaćenju genitalija.

Ova procedura, inače vrlo raširena u Africi, u Britaniji je ilegalna, ali to ne sprječava mnoge doktore da potajno klijentima nude te zahvate i da ih obavljaju i na djevojčicama mlađim od deset godina.

Ova procedura uključuje hirurško odstranjivanje spoljnih genitalija, a u nekim slučajevima čak i zašivanje vaginalnog otvora.

Novinari Sunday Timesa tajno su snimali doktora, zubara i praktikanta alternativne medicine kako pristaju na obavljanje ovog zahvata.

Doktori su kasnije, naravno, negirali da su učinili išta nelegalno.

U Britaniji sakaćenje ženskih genitalija sa sobom nosi zatvorsku kaznu od 14 godina zatvora, a protivzakonito je i ugovarati ovaj zahvat.

Istražitelji su utvrdili kako je svake godine preko 22.000 djevojaka u Britaniji izloženo riziku da budu žrtvama ovog opasnog zahvata.

Međutim, niko nikad nije osuđen zbog ovog prestupa. Pritom su samo dva doktora zbog toga izbačena iz ljekarske komore.

Preporučujemo za Vas