Džejms Mardok danas pred istražnom komisijom u Britaniji

Mardok mlađi će se danas pred istražnom komisijom lorda Brajana Levisona morati da objasni do tančina šta je znao o nedjelima iz afere, koja je žestoko uzdrmala britansku javnost
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 10:20h

Džejms Mardok, bivši predsjednik medijskog giganta Njuz internešnal, odgovaraće danas u Londonu na pitanja Levisonove istražne komisije u vezi sa hakovanjem telefona i kompjutera koje su praktikovali novinari ugašenog britanskog tabloida Njuz of d vorld (News Of The World).

Džejms, sin medijskog magnata Ruperta Mardoka, bio je na čelu Njuz internešnala u vrijeme kada je otkriveno da su novinari Njuz of d vorlda, tabloida u vlasništvu te firme, rutinski hakovali govornu poštu mobilnih telefona javnih ličnosti, ali i žrtava zločina, kako bi došli do tema za pisanje.

Kako javlja britanski BBC, Mardok mlađi će se danas pred istražnom komisijom lorda Brajana Levisona morati da objasni do tančina šta je znao o nedjelima iz afere, koja je žestoko uzdrmala britansku javnost.

Njegov otac, Rupert Mardok, pred komisijom će se pojaviti sjutra i prekosjutra.

To će biti prvi put da će Rupert i Džejms Mardok izaći pred Levisonovu istražnu komisiju, ustanovljenu kada je bitanska javnost saznala da su novinari Njuz of d vorlda hakovali govornu poštu ubijene 13-godišnje djevojčice Mili Dauler.

Otac i sin će vjerovatno biti pitani da li su bili svjesni da se ilegalnim prisluškivanjem govorne pošte nije bavio samo Klajv Gudman, izvještač Njuz of d vorlda o kraljevskoj porodici, koji je zbog toga uhapšen 2007. godine.

Džejms Mardok je prošle godine rekao na saslušanju u britanskom parlamentu da nije imao pojma da je prisluškivanje govorne pošte bilo raširena pojava među novinarima Njuz of d vorlda.

Međutim, u decembru prošle godine objavljen jemejl iz 2008. iz kojeg se moglo vidjeti da je on bio obaviješten sa nezakonitim radnjama, ali se Mardok mlađi branio tvrdnjom da on taj mejl nije pročitao u cjelosti.

Levisonova komisija ulazi, kako procjenjuje BBC, u najdramatičniji period svoga postojanja, s obzirom da sada proučava odnose između štampe i istaknutih političara, u sklopu istrage o etičnosti, kulturi ponašanja i metodama izvještavanja britanskih listova.

Pred komisijom su se juče pojavio vlasnik listova Indipendent i Ivning standard Jevgenij Lebedev, koji je izjavio da su političari precjenjivali uticaj britanskih listova na politički proces u zemlji.

I drugi čelnici i vlasnici britanskih medija izašli su pred komisiju, a gazda televizije Skaj Njuz Dzzon Rajli je priznao da je njegova firma hakovala tuđu poštu i time kršila zakon.

Galerija

Bonus video: