Papa traži jaču borbu protiv seks-turizma

Ujedinjene nacije procjenjuju da u svijetu ima 2,5 miliona žrtava trgovine ljudima
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 15:12h

Vatikan - Papa Benedikt XVI zatražio je danas od međunarodne zajednice da uloži više napora u borbi protiv "seks-turizma" i trgovine organima, posebno osuđujući zlostavljanje, torturu i iskorišćavanje manjina.

“Turizam može da bude izgovor za seksualnu eksploataciju ili trgovinu organima, kao i eksploataciju manjina. Ovo su zla sa kojim moramo hitno da se obračunamo pošto 'gaze' prava miliona muškaraca i žena, posebno siromašnih, manjinskih zajednica i hendikepiranih”, upozorio je poglavar rimokatoličke crkve.

Ujedinjene nacije procjenjuju da u svijetu ima 2,5 miliona žrtava trgovine ljudima, prenio je Frans pres.

Papa, koji se od kad je postao poglavar rimokatoličke crkve suočio sa hiljadama slučajeva seksualnog zlostavljanja u kojima su učestvovali sveštenici u Evropi i SAD, osudio je "eksploataciju manjina, ostavljenih u ruke individua bez savjesti".

Katolička crkva je pokrenula više inicijativa kako bi istražila i stala na put seksualnom zlostavljanju koje su počinili sveštenici poslije njihovog višedecenijskog skrivanja, uključujući i organizovanje sastanka o svešteničkom seksualnom zlostavljanju i otvaranje Centra za zaštitu djece na internetu, početkom godine.

Bonus video: