prerano izašli

Francuska: Istraga zbog objavljivanja rezultata izbora

Nadležno tijelo koje se stara o sprovođenju izbornih zakona policiji je prijavilo nekoliko medija, od kojih su neke prenijeli korisnici "Tvitera"
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 07:01h

Francuska policija otvorila je istragu zbog objavljivanja preliminarnih rezultata predsjedničkih izbora prije završetka glasanja.

Francuska policija otvorila je istragu nakon što je nekoliko medija, uključujući nacionalnu agenciju Frans pres, prije konačnog zatvaranja birališta u prvom krugu predsjedničkih izbora objavilo preliminarne rezultate i time prekršilo zakon, saopštila je kancelarija državnog tužioca.

Nadležno tijelo koje se stara o sprovođenju izbornih zakona policiji je prijavilo nekoliko medija, od kojih su neke prenijeli korisnici "Tvitera", a među njima su, pored AFP-a, dvije belgijske i jedna švajcarska medijska organizacija, jedan belgijski novinar i jedan internet sajt.

Pojedina birališta u Francuskoj zatvorena su u 18, neka u 19 časova, dok su u većim gradovima bila otvorena do 20 sati.

Vlasti su zaprijetile kaznama od 75.000 evra i sudskim procesom ukoliko se prekrši zakon iz 1977. godine koji zabranjuje objavljivanje rezultata, predviđanja i anketa po izlazu sa birališta prije nego što se glasanje okonča.

Pored toga što su se o ovo upozorenje oglušili brojni mediji, ono je potpuno "zapalilo" mrežu za razmenu kratkih poruka "Tviter", na kojoj su se pojavili brojni "lažni" rezultati, podsmešljivi komentari i šifrirane poruke, koje su u pojedinim slučajevima oživele sjećanje na radijsku komunikaciju iz Drugog svetskog rata.

"Holandija i Mađarska se kvalifikovale za revanš meč", glasila je jedna od poruka, u kojoj se krije ime socijalističkog kandidata Fransoa Olanda (Holandija), koji je odneo pobjedu u prvom krugu, i poreklo drugoplasiranog Nikole Sarkozija (Mađarska).

Frans pres navodi da je izborni zakon sve više počeo da podsjeća na Mažino liniju antitenkovske odbrane, koju je Francuska pred Drugi svetski rat izgradila na granici sa Njemačkoj, a koja nije sprečila Hitlerove trupe da je jednostavno zaobiđu i napadnu preko Belgije 1940.

Pojedini "tvitovi" su čak podjsećali na šifrirane poruke koje je emitovao pokret Slobodna Francuska generala Šarla de Gola preko Radio Londona borcima Pokreta otpora u Francuskoj u Drugom svetskom ratu.

"Prema riječima posmatrača koji se vraćaju iz Sirije, ruski tenkovi su otišli u zoru, a u Pariz treba da stignu u 20 sati", glasio je jedan "tvit", aludirajući na moguću pobedu socijalističkog kandidata i vreme kada se birališta zatvaraju.

Oland je nazvan različitim imenima - od "Gaude", do "Flana", karamel-pudinga koji podsjeća na jedan od njegovih nadimaka, dok je Sarkozi nemilosrdno nazivan "visokim potpeticama", zbog sklonosti da pokušava da nadomesti svoji nizak rast, "Roleksom", jer voli "šljašteće satove", i "Gulašom", zbog svog porijekla.

Preporučujemo za Vas