trajaće godinu dana

Izvlačenje Kosta Konkordije počinje u maju

Izvlačenje olupine kruzera Kosta Konkordie iz voda uz italijansko ostrvo Điljo počeće u maju i moglo bi da traje godinu dana, objavio je vlasnik broda kako prenosi CNN
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2012. 20:09h

»Kada je vratimo u plovno stanje olupina će biti odvučena u italijansku luku«, saopštila je kompanija "Costa Cruises SpA", ističući da je plan da se brod spasi u jednom komadu.

Plan spašavanja trebaju da odobre italijanske vlasti, rekao je direktor kompanije Pjer Luiđi Foski.Za izvlačenje i tegljenje polupotopljenog broda izabrane su specijalizovane kompanije "Titan Salvage" sa Floride i italijanski "Micoperi", navodi se u saopštenju.

Ova je vijest uslijedila nakon objave da su otkrivena tijela 30 od ukupno 32 stradale osobe u nesreći kruzera u kojem je bilo 3,200 putnika i 1,000 članova posade kada se 13. januara nasukao na morske stijene.

Osumnjičeni kapetan broda Frančesko Sketino i dalje se nalazi u kućnom pritvoru dok traje istraga kojom je obuhvaćeno ukupno devet brodskih oficira  "Coste Cruises", kompanije sa sjedištem u Đenovi. Za sada niko nije optužen.

Foski je zahvalio holandskoj kompaniji "Smit" i italijanskoj "Tito Neri" na uspješnoj operaciji izvlačenja nafte iz rezervoara ogromnog broda koja je trajala šest nedjelja i završena je 24. marta.

Kada se kruzer odvuče u luku očistiće se morsko dno i obnoviti flora na mjestu gdje se nasukao, a akcija će se voditi iz obližnje luke Ćivitavekja kako bi se smanjili negativni uticaji na luku i turizam , kažu u kompaniji u čijoj floti je plovila Kosta Konkordija.

Preporučujemo za Vas