Urednik BBC-a: Bio sam na pogrešnoj strani

Džon Simpson priznao da žali što je svjedočio protiv novinara koji su oklevetani da su fabrikovali izvještaj iz srpskog logora tokom rata u BiH
0 komentar(a)
Logor, Foto: Slobodnaevropa.org
Logor, Foto: Slobodnaevropa.org
Ažurirano: 22.04.2012. 17:57h

Džon Simpson, BBC-ev urednik spoljne politike, prvi put je priznao da „žali“ što je svjedočio protiv kolega novinara koji su bili pogrešno optuženi da su konstruisali izvještaj o uslovima u dva srpska logora tokom rata u BiH.

U članku koji je objavio britanski „Obzerver“ nagrađivani novinar kaže da se kaje jer je bio umiješan kao svjedok odbrane sada ugašenog magazina „Living marxism“, koji je optužio ekipu ITN televizije i Eda Vulijamija – tadašnjeg novinara „Gardijana“, a sada „Obzervera“ - da su fabrikovali jedan izvještaj. Ista tvrdnja je ponovljena u saopštenju za medije koje je pratilo objavu članka.

Optužba za klevetu koju je televizija ITN podnijela protiv „Living marxisma“ zbog članka njemačkog novinara Tomasa Dišmana „Slika koja je obmanula svijet“, objavljenog u tom magazinu, dovela je do jednog od najpoznatijih suđenja nekom mediju za klevetu u posljednje dvije decenije.

U Dišmanovom članku koji je objavljen 1997. dovodi se u pitanje fotografija Fikreta Alića, bosanskog muslimana, na kojoj je vidno iznuren i prikazan kako stoji bez majice iza ograde od bodljikave žice srpskog logora Trnopolje u sjevernoj Bosni.

Dišman je tvrdio da nije bilo bodljikave žice oko Trnopolja, da je to bio sabirni centar za izbjeglice, a ne zatvor i da se ta žica, u stvari, nalazila oko ekipe ITN-a

Dišman je tvrdio da nije bilo bodljikave žice oko Trnopolja, da je to bio sabirni centar za izbjeglice, a ne zatvor i da se ta žica, u stvari, nalazila oko ekipe ITN-a koja je, kako je naveo snimala iz malog ograđenog prostora u blizini kampa.

U članku se dodaje kako je ekipa televizije ITN namjerno pogrešno predstavila logor, a kada su svjetski mediji slike interpretirali kao dokaz da Srbi imaju koncentracione logore, niko nije uspio ispraviti taj utisak.

Slučaj je podržao „Living marxism“ čiji je tiraž bio 10.000 primjeraka, nakon čega je ITN pokrenuo sudski postupak. Osim Simpsona, mnogi istaknuti publicisti i novinari pristali su da svjedoče u korist časopisa, mada je sudija njihova svjedočenja odbacio kao „govorkanja“ i presudio da su je tim ITN-a i Jan Vilijams sa Kanala 4 britanske TV oklevetani.

Merdžanić je tvrdio da je Trnopolje bio logor u kome su muslimane zatvarali, premlaćivali, mučili, silovali i ubijali njihovi srpski stražar

Sud je prihvatio da je stvarno stanje u logoru tačno opisao ITN-ov ključni svjedok doktor Idriz Merdžanić, ljekar koji je bio zatvoren u Trnopolju, a koji se pojavljivao u materijalu koji je ta televizija emitovala. Merdžanić je tvrdio da je Trnopolje bio logor u kome su muslimane zatvarali, premlaćivali, mučili, silovali i ubijali njihovi srpski stražari.

Povodom nove knjige Eda Vulijamija o bosanskom ratu „Rat je mrtav, živio rat - Svođenje bosanskog računa”, Simpson kaže da je ono što se dogodilo u Trnopolju, u Omarskoj, kao i u vrijeme opsade Sarajeva „bilo zlo“ i dodaje:

„Izvještaji Eda Vulijamija o onome što se dogodilo u logoru su potpuno nepobitni; i sada mi je žao što sam prije 15 godina podržao mali postmarksistički magazin „Living marxism“ kada ih je ITN tužio jer su dovodili u pitanje njihov izvještaj o logorima. Tada mi se činilo da velika, bogata organizacija ne treba da izbacuje iz posla male magazine; međutim, sada je jasno da se tu radilo o mnogo većim pitanjima.”

Bonus video: