Julija Timošenko vraćena u zatvor nakon što je odbila liječenje

Timošenkovu su ranije pregledali ljekari iz Njemačke koji su ocijenili da je potrebno da bude operisana zbog uklještenja nerava
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2012. 13:54h

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko vraćena je iz bolnice u zatvor u Harkovu gdje služi sedmogodišnju kaznu, jer je odbila liječenje u lokalnoj bolnici.

Kako su javili ukrajinski mediji, ona je sprovedena nazad u zatvor pod jakim policijskim obezbjeđenjem, a juče se oglasila zamjenica ministra zdravlja Raisa Mojsenko koja je rekla da Timošenkova ne želi da bude pregledana.

Timošenkovu su ranije pregledali ljekari iz Njemačke koji su ocijenili da je potrebno da bude operisana zbog uklještenja nerava i da je zbog velikih bolova koje trpi nesposobna za sjedjenje u sudnici.

Prema riječima njenog advokata Sergeja Vlasenka koji se danas oglasio povodom toga, ona je juče prebačena u bolnicu u Harkovu zbog jakih bolova u leđima, gdje je i zatvorena. On je dodao da su njemački lekari koji su je pregledali zaključili da u toj bolnici ne može da joj se ukaže adekvatna medicinska pomoć.

"Ne vjerujem da je htjela da bude prebačena", rekao je Vlasenko

"Ne vjerujem da je htjela da bude prebačena", rekao je Vlasenko.

Stranka bivše ukrajinske premijerke ocijenila je da je način na koji je Timošenkova sinoć prebačena u bolnicu bio u skladu sa "tradicijom totalitarizma".

Julija Timošenko (51) služi kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja ugovora sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom 2009. godine.

Ona je bila jedna od ključnih ličnosti "narandžaste revolucije" 2004, a osuđena je, jer je, kada je bila premijerka, zaključila s Rusijom nepovoljan sporazum o snabdijevanju Ukrajine gasom.

Timošenkova optužuje predsjednika Viktora Janukoviča da ju je zatvorio da bi se oslobodio svog glavnog političkog rivala.

Prije tri dana počelo joj je suđenje po novoj optužnici kojom se tereti za zloupotrebu javnih fondova tokom 1997-1998. u vrijeme, kada je bila direktor kompanije Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine, kao i za utaju poreza, zbog čega joj prijeti kazna i do 12 godina zatvora.

Na Zapadu je ocijenjeno da je suđenje Juliji Timošenko politički motivisano.

Galerija

Bonus video: