Uspon biznismena bliskih premijeru Viktoru Orbanu

EU je kritikovala promjene mađarskih zakona koje, kako tvrdi, idu naruku Orbanovoj konzervativnoj stranci Fides
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2012. 20:35h

Kao i mnoge moćne osobe iz okruženja mađarskog premijera Viktora Orbana, Žolt Njergeš izbjegava medije. Ovaj advokat iz Solnoka, grada na istoku Mađarske, mučio se posljednjih mjeseci da ne bude u centru pažnje javnosti zbog učešća u poslovima koji su osigurali čitav niz vladinih ugovora.

Mađarska se našla pod lupom Evropske unije zbog pitanja slobode medija, nezavisnosti centralne banke i deficita budžeta. EU, važni kreditor, kritikovala je promjene mađarskih zakona koje, kako tvrdi, idu naruku Orbanovoj konzervativnoj stranci Fides.

Njergeš je važan igrač u poslovnom carstvu koje je u posljednjih 15 godina građeno oko Fidesa, prema dokumentima u koja je Rojters imao uvid. Kontrolu Fidesa u vladi učvrstilo je osvajanje dvotrećinske većine na parlamentarnim izborima 2010.

Rojters piše da je jedan od Njergešovih poslovnih interesa marketinška kompanija koja je na putu da prigrabi veći dio tržišta spoljnog oglašavanja u Budimpešti.

Kao i mnoge moćne osobe iz okruženja mađarskog premijera Viktora Orbana, Žolt Njergeš izbjegava medije

Drugi je holding kompanija „Kozgep“, koja je u različitim konzorcijumima sa drugim kompanijama od 2010. dobila javne ugovore u vrijednosti od 200 milijardi forinti (895 miliona dolara), pokazuju dokumenta koja je prikupio ljevičarski list „Mađar naranč“. Vrijednost tih ugovora su podijelili razni učesnici u projektima, navodi Rojters.

„Kozgep“ je dobio dva velika vladina ugovora za solarnu energiju. Jedan od njih, projekat za Univerzitet Segedin na jugu Mađarske, dodijeljen je podružnici „Kozgepa“ iako je ta firma bila trećerangirana na prvom tenderu.

Sud je odlučio da je ona iznijela valjane argumente za isključivanje njenih rivala iz tendera.

„Sve ovo je dio strategije. Cilj te strategije je stvaranje novog sistema vazala,“ rekao je prošlog mjeseca u parlamentu Andraš Šifer, poslanik male, zeleno-liberalne opozicione stranke LMP.

Lojalisti u ključnim institucijama

Njergeš je poslovni saradnik Lajoša Šimičke, premijerovog druga iz srednje škole i kolege, koji je „siva eminencija“ Fidesa.

Orban je imenovao Šimičku, bivšeg Fidesovog šefa za finansije, za direktora poreske uprave tokom njegovog prvog premijerskog mandata 1998. Šimička se sa te funkcije povukao godinu kasnije. Od tada se veoma slabo pojavljuje u javnosti.

Njergeš je poslovni saradnik Lajoša Šimičke, premijerovog druga iz srednje škole i kolege, koji je „siva eminencija“ Fidesa

Dok se bliži polovini četvorogodišnjeg mandata, biznismeni bliski Orbanu i Fidesu učvrstili su pozicije u poslovnom svijetu zemlje isto kao što je Fides učvrstio političku kontrolu.

Orban je osigurao da dominacija njegove stranke traje i nakon sljedećih izbora, planiranih za 2014., time što je imenovao lojaliste na ključna mjesta u oblastima poput pravosuđa i medija.

Kritičari, uključujući EU, kažu da su ti potezi i drugi zakoni oslabili demokratsku „kontrolu i ravnotežu“ (sistem koji sprečava da dođe do prevelike koncentracije moći) u ovoj bivšoj komunističkoj državi.

Budimpešta ima napeti pravni spor sa Briselom oko izmjena njenog zakona o centralnoj banci i pravosuđu, za koji EU kaže da podriva njihovu nezavisnost.

Zbog toga je blokiran sporazum o kreditu EU i MMF-u, koji je Budimpešti potreban da smanji troškove pozajmljivanja i potencijalno izbjegne bankrot u ovoj najzaduženijoj državi centralne Evrope.

Biznismeni lojalni Orbanu i Fidesu sada kontrolišu neke institucije koje su odgovorne za raspodjelu javnih sredstava, uključujući novac EU. Među njima su Ministarstvo za nacionalni razvoj, preduzeće za razvoj nacionalne infrastrukture („NIF“), razvojna banka „MFB“ i razvojna agencija „NFU“.

U nekim državnim kompanijama takođe sjede Orbanovi ljudi, uključujući monopol za igre na sreću, „Serenčejatek“, i energetsku grupu „MVM“. U industrijama poput građevine, energije i marketinga, porastao je uticaj biznismena bliskih stranci, pokazuju dokumenta u koja je Rojters imao uvid.

I pristalice Fidesa vide potrebu za promjenom

Umjesto da je korupcija obuzdana – što je uslov za članstvo u EU – taj problem je postao izraženiji u proteklih osam godina.

Kada se Mađarska pridružila EU 2004, zauzimala je 42. mjesto prema indeksu percepcije korupcije koji sastavlja organizacija Transparensi internešnal. Do 2011, pala je na 54. mjesto. TI je u nedavnom izvještaju izdvojio političke stranke u Mađarskoj kao najsklonije korupciji i pozvao na stroža pravila o finansiranju partija.

„Za sada, ne čini se da je era oligarha okončana. Domaća elita ne bi trebalo da se stvara pružanjem pomoći biznismenima na osnovu lojalnosti“, rekao je Peter Hejm

Čak i ljudi prijateljski raspoloženi prema Fidesu vide potrebu za promjenom.

„Za sada, ne čini se da je era oligarha okončana,“ rekao je Rojtersu Peter Hejm, predsjedavajući investicione firme Atikus investments. On je na čelu Sazadveg instituta za ekonomska istraživanja, koji je blizak Fidesu. „Domaća elita ne bi trebalo da se stvara pružanjem pomoći biznismenima na osnovu lojalnosti,“ dodao je.

Portparol vlade je kazao da je važan cilj kabineta iskorjenjivanje korupcije.

„Za vrijeme socijalističkih i liberalnih vlada, politička korupcija je postala sistemska institucija koja je duboko podrivala kredibilitet i društveni legitimitet političke elite,“ kazao je portparol kabineta. „Primarni cilj vlade je da stvori 'Mađarsku bez korupcije'.“

Mađarska vlada aktivno podržava strane firme poput njemačkih proizvođača automobila, „Audi“ i „Dajmler“, koje otvaraju radna mjesta. Ostale strane kompanije su manje poželjne.

„Ne bi trebalo da podržavamo strane firme koje ovdje dolaze samo da pomoću svog kapitala istisnu mađarske preduzetnike sa domaćih tržišta a potom svoj profit vrate kući,“ rekao je Orban prošlog mjeseca.

„Podržavamo mađarska mala i srednja preduzeća i mađarski kapital zato što će oni stalno biti uz nas i uvijek biti spremni da obezbijede posao ljudima,“ kazao je.

Njegova vlada je uvela specijalni porez u oblasti energije, telekomunikacija i maloprodaje 2010. i takođe nametnula bankama, od kojih je većina u stranom vlasništvu, najveći porez u Evropi.

Oblast u kojoj je smanjen udio stranih firmi na tržištu je spoljno oglašavanje. Ulice Budimpešte su pune reklama na bilbordima.

Neravnopravna tržišna utakmica

Javno saobraćajno preduzeće „BKV“ ima neke od najboljih marketinških lokacija u gradu, na svojim autobusima i zidovima stanica metroa. „BKV“ godišnje dobija oko dva miliona eura za izdavanje prostora za oglašavanje.

Ugovori i druga dokumenta pokazuju da kompanije koje „BKV“-u plaćaju fiksnu cijenu da zakupe taj prostor mogu ostvariti veliki profit.

„Sve ovo je dio strategije. Cilj te strategije je stvaranje novog sistema vazala,“ rekao je Andraš Šifer

Na primjer, državna firma za igre na sreću „Serenčejatek Zrt“ platila je jednoj takvoj kompaniji, „Publimont Ltd“, 250 miliona forinti (830.000 eura) da se tri mjeseca reklamira na nekim autobusima „BKV“ i drugim površinama. Podaci iz registra pokazuju da Njergeš i Šimička imaju vlasništvo u „Publimontu“.

Lider na tržištu u spoljnom oglašavanju, sa udjelom od 50 odsto, je „Epademija“, u vlasništvu austrijske „Rajfajzen internešnal“.

„Epademija“ dobija samo oko jedan odsto marketinških ugovora od državnog sektora, kazali su iz te kompanije. Direktori „Epademije“ Timea Samu i Silard Selei kažu da je tržišno nadmetanje narušeno od kada je Fides preuzeo vlast.

„Ako tvoj medij ima pravog vlasnika, ostvarićeš profit od dražvnih ugovora,“ rekao je Selei.

„Publimont“ je sada u dobroj poziciji da preuzme cjelokupno tržište „BKV“-a na tenderu koji je saobraćajno preduzeće raspisalo prošle godine.

Nakon prvog kruga, u trci su ostali samo „Publimont“ i konzorcijum na čelu sa firmom „Euro AWK“. Suvlasnik „Euro AWK“-a i izvršni direktor Karoj Fonjo, ima zajednički interes na tržištu oglašavanja sa Šimičkom.

„Epademija“, koja je isključena iz nadmetanja, kaže da je tender namješten tako da se odbiju firme koje nemaju veze sa Fidesom i izbjegne procedura javnih nabavki, omogućavajući „BKV-u“ da odredi uslove po svojoj mjeri.

„Epademija“ je pokrenula sudski proces tražeći da se tender proglasi nevažećim i pokrene nova procedura. Sud za javne nabavke je prošlog mjeseca odlučio da je BKV prekršila pravila izbjegavanjem procesa javnih nabavki i kaznila je sa dva miliona forinti, ali nije naredila raspisivanje novog tendera.

Obuzdavanje korupcije

Umjesto da je korupcija obuzdana – što je uslov za članstvo o u EU – taj problem je postao izraženiji u proteklih osam godina.

Govorio da je okončana era oligarha Neki Mađari kažu da je ekonomski uspon biznismena blisko povezanih sa Fidesom suprotan onome što je premijer obećao kada je izabran.

Umjesto da je korupcija obuzdana – što je uslov za članstvo o u EU – taj problem je postao izraženiji u proteklih osam godina

Te noći je Orban (48), možda najmoćniji političar koji se pojavio u Mađarskoj od pada komunizma 1989, rekao da pobjeda njegove stranke znači da je država zbacila „oligarhe koji zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja“.

Kritikujući svoje socijalističke prethodnike kao korumpirane i sluge zapadnih interesa, Orban je poručivao da će njegova vlada stati na kraj političkim vezama i poslovnim dilovima koji su, kako je rekao, tipični za bivše komuniste.

„Sada je završena era u kojoj je politika služila privatnim interesima i gradila privatnu moć“, rekao je Orban. „Nećemo dozvoliti da se ona vrati ikad više.“

Galerija

Bonus video: