Brejvik: Nijesam psihijatrijski slučaj, ja sam politički ekstremista

Brejvik je kazao da je proučavao bombaške napade na Svjetski trgovinski centar u Njujorku i posebno u Oklahomi
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 11:48h

Masovni ubica Anders Bering Brejvik počeo je danas svedočenje pred sudom u Oslu izjavom da bi "pod normalnim okolnostima bio sasvim prijatna osoba", a da je saznanja o tome kako da izvrši masovna ubistva i podmeće bombe crpio sa interneta, proučavajući napade Al Kaide i drugih terorističkih organizacija.

Brejvik je kazao da je proučavao bombaške napade na Svjetski trgovinski centar u Njujorku 1993.godine i posebno u Oklahomi 1995. godine.

"Proučavao sam svaku od tih akcija, šta su uradili pogrešno, a šta dobro," rekao je on, navodi AP.

Brejvik je po prvi put progovorio o pitanju njegovog psihičkog zdravlja.

"Ja nijesam psihijatrijski slučaj, ja sam normalan. Razumijem da jednoj tako mirnoj zemlji kao što je Norveška nije lako kada vidi akciju koja je do te mjere fundamentalistička, ali važno je da shvatimo razliku između političkog ekstremizma i neuračunjivosti u kliničkom smislu", rekao je Brejvik na suđenju.

Atmosfera u sudnici je teška, a glavni sudija Venče Elizabet Arncen rekla je preživjelima i članovima porodica ubijenih da mogu da napuste sudnicu kad god budu osjetili potrebu da to učine.

Brejviku (33) se pred sudom u Oslu sudi zbog toga što je 22. jula prošle godine aktivirao bombu ispred zgrade vlade u Oslu i ubio osam, a ranio više od 200 ljudi, a potom na obližnjem ostrvu Utoji iz automatskog oružja ubio još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera.

Desničarski ekstremista juče je detaljno opisao kako je aktivirao bombu ispred sjedišta vlade.

On je izjavio da je planirao da ubije čitavu norvešku vladu, da žali što nije ubio svih 569 ljud na ostrvu Utoja, kao i da je razmišljao o odrubljivanju glave i postavljanju tog snimka na Internet, po uzoru na Al Kaidu.

Njegov advokat Gir Lipestad je na kraju jučerašnjeg dana najavio da bi današnji dan moga biti najteži budući da se optuženi sprema da detaljno opiše kako je ubijao tinejdžere na ostrvu Utoja, prenosi AFP.

Brejvik se izjasnio da "nije kriv" po optužnici rekavši da su njegove akcije bile "surove ali neophodne"

Brejvik se izjasnio da "nije kriv" po optužnici rekavši da su njegove akcije bile "surove ali neophodne".

Suđenje Brejviku bi moglo da traje 10 nedjelja. Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vrijeme.

Ako stručnjaci zaključe da je mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života.

Galerija

Bonus video: