V. Britanija: Uhapšeno 5 osoba zbog rasizma na internetu

Policija je zaplijenila kompjutere i mobilne telefone, uključujući i one u kućama osumnjičenih, saopštila je jedinica za borbu protiv terorizma britanske policije
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 19:20h

Britanska policija uhapsila je pet osoba zbog sumnje da su objavljivali rasističke poruke na internet društvenim mrežama.

Policija je zaplijenila kompjutere i mobilne telefone na sedam lokacija, uključujući i one u kućama osumnjičenih, saopštila je jedinica za borbu protiv terorizma britanske policije.

Ta jedinica je navela da su oni uhapšeni "na osnovu sumnje da su objavljivali ili distribuirali pisani materijal koji može podstaći rasnu mržnju".

Zvaničnici britanske policije nisu htjeli da komentarišu navode medija da su uhapšeni povezani s ekstremno desničarskom grupom "North West Infidels" (Nevjernici sa sjeverozapada), koja se na svom sajtu opisuje kao alijansa "desničarskih nacionalista, patriota i lojalista".

U poruci s profila sporne grupe na "Facebooku" se navodi - "Budite oprezni ako ste objavili nešto što bi vam moglo donijeti probleme i obrišite sada... dok još možete"

U poruci s profila te grupe na "Facebooku" se navodi: "Budite oprezni ako ste objavili nešto što bi vam moglo donijeti probleme i obrišite sada... dok još možete".

Uhapšeni su 43-godišnjak i 46-godišnjak na sjeveroistoku Engleske, mladić star 18 godina sa sjeverozapada Engleske, 21-godišnjak sa sjevera zemlje i jedan žitelj Londona star 56 godina.

Policija je saopštila da su 43-godišnjak iz Nort Tinsajda i 56-godišnjak iz Londona pušteni na uslovnu slobodu, dok su ostali i dalje u pritvoru.

Bonus video: