Kauder: Za islam nema mjesta u Njemačkoj

Vodeći njemački konzervativni političar Volker Kauder je šef poslaničke grupe Demohrišćana kancelarke Angele Merkel u saveznom parlamentu Njemačke
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 16:40h

Vodeći njemački konzervativni političar Volker Kauder izjavio je da "za islam nema mjesta u Njemačkoj" i pojačao tenzije na konferenciji o integraciji muslimana.

"Islam nije dio naše tradicije i identiteta i zato za njega nema mjesta u Njemačkoj. Ali, muslimani pripadaju Njemačkoj i, naravno, kao državljani imaju sva prava", rekao je Kauder listu "Passauer Neuen Presse".

Kauder je šef poslaničke grupe Demohrišćana kancelarke Angele Merkel u njemačkom saveznom parlamentu.

Njegovi komentari podgrijali su debatu koja se vodi o kampanji jedne ultrakonzervativne (selefijske) muslimanske grupe, koja želi da podijeli milione primjeraka njemačkog prevoda Kurana nemuslimanima u toj zemlji.

"Volker Kauder je posljednji krstaš među konzervativcima. On je postavio bombu na konferenicji o islamu", izjavio je Operman

Njemačke vlasti organizovale su konferenciju o integraciji četiri miliona muslimana koji žive u Njemačkoj. Polovina njih ima njemačko državljanstvo.

Mnogi muslimani došli su u Njemačku tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka kako bi potražili zaposlenje u zahuktaloj njemačkoj privredi.

Kauderovi komentari brzo su privukli oštre kritike.

"Volker Kauder je posljednji krstaš među konzervativcima. On je postavio bombu na konferenicji o islamu", izjavio je visoki zvaničnik Socijaldemokratske partije, Tomas Operman.

Na pomenutoj konferenciji učestvuju delegati saveznih i pokrajinskih vlasti i njemačkih islamskih organizacija.

Galerija

Bonus video: