BEZ MOGUĆNOSTI POMILOVANJA

Doživotni zatvor za 104 turska vojnika: Krivi za umiješanost u puč protiv Erdogana

Među osuđenim vojnicima su i dva nekadašnja generala i tri nekadašnja admirala, naveli su mediji uz dodatak da se u regionu Izmira nalaze brojni ključni vojni objekti, među kojima je i aerodrom Džigli, na kom se okupila grupa pučista optuženih za planiranje Erdoganovog ubistva u noći puča
76 pregleda 2 komentar(a)
Turska, sud, Foto: Shutterstock
Turska, sud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2019. 21:14h

Turski sud je danas osudio na doživotni zatvor 104 nekadašnja vojnika, proglašenih krivim za umiješanost u neuspjeli puč protiv predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u julu 2016, prenijeli su turski mediji.

Sud u Izmiru je navodne pučiste osudio na najtežu kaznu po turskom zakonu, doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Među osuđenim vojnicima su i dva nekadašnja generala i tri nekadašnja admirala, naveli su mediji uz dodatak da se u regionu Izmira nalaze brojni ključni vojni objekti, među kojima je i aerodrom Džigli, na kom se okupila grupa pučista optuženih za planiranje Erdoganovog ubistva u noći puča.

Turske vlasti za puč krive propovjednika Fetulaha Gulena i njegovu organizaciju. Gulen, koji živi u SAD, negira bilo kakvu umiješanost.

Jedan admiral i jedan pukovnik, koji su priznali zločine koji su im se stavljali na teret i pomogli vlastima da otkriju navodne guleniste u vojsci, izbjegli su najtežu kaznu ali su dobili nešto manje od 17 godina zatvora.

Na 20 godina je osuđen 21 bivši vojnik, dok će 31 u zatvoru provesti 10,5 godina, pišu mediji.

Poslije propasti puča, turske vlasti su pokrenule kampanju odmazde, tragajući za navodnim pristalicama Gulena u vojsci i državnim institucijama.

Osim pretpostavljenih gulenista, čistke su pogodile i Erdoganove političke protivnike, kritičke medije i aktiviste za ljudska prava.

Sudski procesi pokrenuti poslije puča su bez presedana u Turskoj, pa je više od 55.000 ljudi završilo u zatvoru, od čega skoro 7.500 vojnika.