Tora: Neću odstupiti od borbe za nezavisnost Katalonije; Rahoj: Ne dam nezavisnost

Tora je posjetio u zatvoru bivše katalonske zvaničnike, Žordija Turulja i Žosepa Rulja, koji u pritvoru čekaju suđenje, i zatražio od sudije da ih oslobodi, navodi Asošiejted pres
119 pregleda 0 komentar(a)
Kim Tora, Foto: Reuters
Kim Tora, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2018. 15:06h

Novi predsjednik Katalonije Kim Tora ponovio je danas da želi u svojoj vladi dvojicu uhapšenih katalonskih separatista, nagovijestivši da neće odstupiti od borbe za nezavisnost Katalonije od Madrida.

Tora je danas posjetio u zatvoru bivše katalonske zvaničnike, Žordija Turulja i Žosepa Rulja, koji u pritvoru čekaju suđenje, i zatražio od sudije da ih oslobodi, navodi Asošiejted pres.

Španski premijer Marijano Rahoj navodi da neće dati nezavisnost Kataloniji i da neće dozvoliti nikome ko je pod krivičnom istragom da bude zvaničnik tog regiona.

Tora je u subotu objavio ukaz o formiranju vlade u koju je uz Turulja i Rulja uključio i dvojicu separatista koji su se sklonili u Belgiju plašeći se hapšenja, Antonija Komina i Ljuisa Puiga.

Vlada u Madridu je juče saopštila da razmatra "održivost" tog Torinog predloga i da bez njenog odobrenja četvorka neće moći da stupi na dužnost.

Sva četvorica separatista bili su članovi prethodne katalonske vlade koju je Rahoj smijenio pošto je katalonski parlament 27. oktobra protivzakonito proglasio nezavisnost tog regiona.

Centralna španska vlast uvela je tada direktnu upravu u Kataloniji, ali su separatističke partije ponovo osvojile tesnu većinu na izborima za katalonski parlament 21. decembra. Ta većina izabrala je Toru za predsednika Katalonije 14. maja.

Bonus video: