Pobjegao od Brejvikovih metaka pa došao na suđenje

Napadač ga je zajedno sa još nekoliko osoba pronašao na mjestu gdje su se bili sakrili i kazao im da su bezbjedni i da mu priđu
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2012. 19:40h

Mnoge od preživjelih žrtava masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika došle su u Oslo na suđenje, ali je za neke njegovo svjedočenje postalo naročito lično.

Ali Esbati je uspio da izbjegne Brejvikov ubilački pohod na ostrvu Utoja. Napadač ga je zajedno sa još nekoliko osoba pronašao na mjestu gdje su se bili sakrili i kazao im da su bezbjedni i da mu priđu. Međutim Esbati je ubrzo shvatio da nešto nije u redu.

„Gotovo istovremeno je počeo da podiže pušku i ja sam se instiktivno okrenuo i počeo da bježim. Bio sam prilično siguran da će me pogoditi i sjećam se kako su mi se mišići leđa grčili u iščekivanju metka.“

I ako je Esbati u Oslo došao kako bi čuo Brejvikovo objašnjenje zašto je izveo napade, za njega bi ovo moglo biti potresnije iskustvo nego što je očekivao, naveo je BBC.

Brejvik je pominjao Esbatijevu partnerku, novinarku Marte Mišle tokom policijskog ispitivanja nedugo nakon hapšenja.

„Ona je pisala o problemima poput rasizma i islamofobije“, objasnio je Esbati. „Brejvik je pomenuo činjenicu da je ona kao predavač bila na ostrvu dva dana prije napada, kao primjer koliko je organizacija Socijal-demokratske omladine bila korumpirana i ekstremistička kada je pozvala takvu osobu da ih 'indoktrinira'.“

Brejvik je ponovo pomenuo Esbatija, njegovu partnerku i njihovu tek rođenu kćerku kao primjer onoga što je nazvao uništenjem zapadnih vrijednosti i društva

Par je nakon napada odveden u sigurnu kuću i sada živi u Oslu.

Brejvik je ponovo pomenuo Esbatija, njegovu partnerku i njihovu tek rođenu kćerku kao primjer onoga što je nazvao uništenjem zapadnih vrijednosti i društva.

„Rekao je da je ona izdajnik i ekstremni marksista. Takođe je rekao da ona želi da doprinese uništenju norveškog naroda. Pomenuo je da je jedan od dokaza da je ona izdajnik, to što ima dijete sa mnom.“

Esbatio je rođen u Iranu i kao dijete se doselio u Švedsku.

Brejvikov mentor bio Legija?

U Oslu je danas nastavljeno suđenje Brejviku koji je osumnjičen za ubistvo 77 ljudi prošlog juna u glavnom gradu Norveške i na obližnjem ostrvu Utoja.

On je rekao da bi pravedna presuda za ubistva trebalo da bude smrtna kazna ili oslobađajuća presuda

Brejvik (33), obučen u crno i danas je, trećeg dana suđenja, pozdravio sudije i prisutne uzdignutom pesnicom, što simbolizije pozdrav među ekstremnim desničarima, prenijele su novinske agencije.

"Bilo ko je mogao to uraditi", kazao je Brejvik na suđenju.

On je na današnjem pretresu posebno istakao da su na "Vitezove templare", kojima je kako on tvrdi pripadao, "prije svega uticali srpski nacionalisti, a ne nacisti".

Brejvik je naveo da su "Srbi su tokom NATO bombardovanja pokazali 'krstaški' mentalitet kome teži".

Sudija mu je kazao da ima pravo da ćuti, ali da bi se i to moglo iskoristiti protiv njega.

"Nije svako rođen sa snagom volje, ali to može da se razvije...", nastavio je Brejvik.

"Nije svako rođen sa snagom volje, ali to može da se razvije...", kazao je Brejvik

Pred sudom je kazao da je upoznao jednog srpskog nacionalistu u Liberiji 2001. godine, te da je on jedan od osnivača desničarskog reda Vitezova templara.

Norveška policija vjeruje da je Brjivikov mentor iz Liberije Milorad Ulemek Legija, prenosi Guardian.

No, policija nije sigurna jesu li se doista ikad sastali, kao što Brejvik tvrdi.

Ulemekov advokat Aleksandar Zorica za norveški NRK kazao je da se Legija nije nikad susreo s Brejvikom. "Kad je Ulemek prvi put čuo za tu priču, samo se nasmijao", demantovao je Zorica susret između Legije i Brejvika.

Norvežanin je, takođe, izjavio da je putovao u London na sastanke organizacije, ali je odbio da detaljiše o tome.

Tužilac Svein Holden mu je kazao da je cilj ispitivanja da se baci sumnja na postojanje navodne mreže, na šta je Brejvik kazao:

"Nadam se da ćete prestati da me ismijavate, držite se događaja."

"Čemu se smijete?", upitao ga je tužilac.

"Zato što mi postavljate pitanja za koja znate da vam neću odgovoriti", rekao je Brejvik.

Pred sudom je predstavljen i odlomak iz Brejvikovog manifesta, u kojem on na 1.500 stranica piše o kontaktu sa "konzervativcima iz Srbije".

Optuženi je pred sudom u utorak izjavio da vjeruje da je izveo najspektakularniji politički napad u Evropi od Drugog svjetskog rata i istakao da bi ga ponovio.

"Izveo sam najsofisticiraniji i najspektakularniji politički napad u Evropi od Drugog svjetskog rata... Da, ponovo bih to uradio", rekao je Brejvik.

On na raspolaganju ima pet dana da objasni zbog čega je aktivirao bombu ispred sjedišta vlade u Oslu, gdje je usmrtio osmoro ljudi, a zatim na ostrvu Utoja, u omladinskom kampu Laburističke partije, ubio 69 ljudi.

Brejvik tvrdi da je djelovao "u samoodbrani", odnosno "iz dobrote, a ne zla", kao i da je Evropa pretvorena u "multikulturalni pakao".

Očekuje se da će suđenje trajati 10 nedelja, a jedno od glavnih pitanja je Brejvikovo mentalno stanje.

Ukoliko sud prihvati nalaze stručnjaka da je mentalno sposoban da krivično odgovara, prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od 21 godine, koja može da bude produžena tako da iza rešetaka provede čitav život.

Galerija

Bonus video: