Novi udarac za Berluskonija - uhapšen njegov bliski saradnik

Valter Lavitola, izdavač jednog manjeg dnevnog lista koji je bio kandidat za Evropski parlament ispred Berluskonijeve stranke, uhapšen je u Rimu nakon osam mjeseci skrivanja
50 pregleda 0 komentar(a)
Valter Lavitola, Foto: Telegraph.co.uk
Valter Lavitola, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 17.04.2012. 20:28h

Hapšenje italijanskog biznismena koji je bio u bjekstvu, a koji je blisko povezan sa Silviom Berluskonijem, moglo bi izazvati nove probleme skandalima sklonom bivšem italijanskom premijeru kome se već sudi zbog korupcije i plaćanja za seks maloljetnoj prostitutki.

Valter Lavitola, izdavač jednog manjeg dnevnog lista koji je jednom bio kandidat za Evropski parlament ispred Berluskonijeve stranke, uhapšen je u ponedjeljak na aerodromu u Rimu, nakon osam mjeseci skrivanja u Južnoj Americi, prenio je Rojters.

Tužilaštvo u Napulju i Bariju vodi istragu protiv Lavitole i dvadesetak drugih osoba zbog optužbi koje uključuju i podmićivanje.

Berluskoni se u ovom slučaju ne nalazi pod istragom, ali je slučaj ponovo vratio pažnju medija na bivšeg premijera i medijskog mogula.

Lavitola (45) je bio nezvanični Berluskonijev saradnik i povremeno ga je pratio prilikom zvaničnih posjeta drugim zemljama, iako nije imao nikakvu funkciju u vladi.

Napuljsko tužilaštvo koje bi trebalo danas da ispita Lavitolu, naložilo je njegovo hapšenje zbog optužbi za pronevjeru 23 miliona eura državnog novca za socijalistički list "Avanti".

Magistrati takođe optužuju Lavitolu da je bio posrednik kada su italijanske kompanije podmićivale vlade zemalja Latinske Amerike, dodajući da je pratio Berluskonija prilikom posjeta Albaniji i Panami.

Prema nalogu za hapšenje napuljskog tužilaštva u koji je Rojters imao uvid, Lavitola je bio „inkognito predstavnik države“ kome je Berluskoni vjerovao.

Prije izdavanja naloga, tužilaštvo je presrelo telefonski razgovor u kome je Berluskoni zahtijevao od Lavitole da ostane van Italije. U tom momentu Lavitola je navodno bio u Bugarskoj.

U odvojenom slučaju, tužilaštvo u Bariju povezalo je Lavitolu sa biznismenom Đanpaolom Tarantinijem koji se tereti da je obezbjeđivao elitne prostitutke za zabave u Berluskonijevim vilama.

Lavitola je odbacio sve optužbe, a u intervjuu za "Koriere dela sera" kazao je da ga magistrati progone jer ne razumiju njegov odnos sa bivšim premijerom.

"Je li moguće da italijanski magistrati ne razumiju da je on (Berluskoni) jednostavno takav? On voli da održava odnose sa ljudima poput mene umjesto sa nekim predsjednikom ili kraljicom", kazao je Lavitola tokom intervjua u avionu na putu kući.

Bonus video: