Brejvik plakao na suđenju, ne nad žrtvama, već zbog svog filma

Za krivična djela koja mu se stavljaju na teret, Brejviku prijeti zatvorska kazna u trajanju od najviše 21 godinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2012. 18:10h

U Norveškoj je počelo suđenje Andersu Brejviku, koji je priznao da je ubio 77 ljudi u julu prošle godine.

Tokom prvog dana suđenja, on je zaplakao u sudnici, ali ne nad sudbinom svojih žrtava, već dok su tužioci prikazivali njegov propagandni film "Vitezovi templari 2083".

Brejvikov "film", sačinjen od slika sa Interneta uz koje je dodata muzika, prikazan je u okviru dokaznog postupka.

Brejvik se poslije projekcije sabrao, a proces je nastavljen.

Na samom početku procesa Brejvik je salutirao, sebe je predstavio kao "pisca", a kasnije kazao da ne priznaje norveški sud.

"Priznajem da sam to uradio, ali ne priznajem krivicu. Sve sam uradio u samoodbrani", rekao je Brejvik u prepunoj sudnici u Oslu.

Nakon toga, tužioci su počeli da čitaju imena nastradalih...

Poslije prvih izjava sudskim organima, Brejvik je upućen na petodnevno svjedočenje u kome je objasnio zašto je aktivirao bombu u centru Osla i ubio osam, a zatim pucao i usmrtio još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera u omladinskom kampu Radničke partije na ostvru Utoja, kod glavnog grada Norveške.

TV Vijesti, Saša Palibrk

Pošto je Brejvik priznao da je odgovoran za napade 22. jula, uz objašnjenje da su oni bili neophodni radi zaštite Norveške da je ne bi zauzeli muslimani, ključno je pitanje koje je ostalo neobjašnjeno - njegovo mentalno zdravlje, prenijela je agencija AP.

Tridesettrogodišnji Norvežanin je u jednom ispitivanju proglašen mentalno oboljelim, uz ocjenu da je obavezno njegovo psihijatrijsko liječenje, ali na drugom je utvrđeno da je "mentalno kompetentan" da bude poslat u zatvor.

Agencija AP navodi da je na sudijama Okružnog suda u Oslu da odluče koja od tih dijagnoza je najvjerodostojnija.

Suđenje bi trebalo da traje 10 sedmica, a za krivična djela koja mu se stavljaju na teret prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od najviše 21 godinu.

Galerija

Bonus video: