HUAN KARLOS

Kralj Španije izazvao oštre kritike zbog lova na slonove

Prema procjenama objavljenim u španskim listovima, putovanja u Bocvanu radi lova koštaju više nego što većina Španaca zaradi za godinu dana
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 16:49h

Španski kralj Huan Karlos došao je danas na udar kritika zbog skupog putovanja u Bocvanu zbog lova na slonove, u trenutku kada se država suočava s velikom finanskijskom krizom.

Situaciju je dodatno pogoršala nesreća koja se desila na putovanju, zbog koje je kralj morao da operiše kuk.

Doktori su rekli da se kralj dobro oporavlja, ali da neće moći da u potpunosti obavlja svoje dužnosti više od mjesec dana.

Prema procjenama objavljenim u španskim listovima, putovanja u Bocvanu radi lova koštaju više nego što većina Španaca zaradi za godinu dana.

Za jedno putovanju u Bocvanu da bi ubio slona potrebno je odvojiti 44.000 eura, što je oko dva puta više od prosječne godišnje zarade, navodi dnevnik Pais.

Nezaposlenost u Španiji je skoro 23 odsto, a mnogi investitori strahuju da bi mogla postati sledeća država eurozone koja će tražiti međunarodni zajam.

Nesreća zbog koje je kralj morao hitno da se vrati kući privatnim avionom desila se u petak u regionu Okavango, u subotu ujutru mu je zamijenjen kuk, a jutros je počeo da hoda sa štakama.

List Mundo piše da je kralj obavijestio vladu o svom putovanju tek kada se desila nesreća, nakon četiri dana lova.

Poslanik iz Ujedinjene ljevice Kajo Lara izjavio je da će u parlamentu pokrenuti pitanje o kraljevom putovanju, navodeći da je Huan Karlos pokazao "nedostatak etike" u trenutku kada mnogi mladi Španci ostaju bez posla.

Generalni sekretar Socijalističke partije Tomas Gomes rekao je da je vrijeme da šef države izabere između državnih odgovornosti i "zavisnosti koja mu omogućava da uživa drugačiji životni stil".

To nije prvi put da je 74-godišnji Huan Karlos izazvao zabrinutost zbog svoje ljubavi prema lovu.

Guverner ruske Vologdske oblasti Vjačeslav Pazgaljov je u oktobru 2006. pokrenuo istragu zbog navoda da je španski kralj tokom boravka u Moskvi ubio medveda, nakon što je životinja bila nahranjena medom pomiješanim sa vodkom i zatim puštena tamo gdje je kralj lovio.

Preporučujemo za Vas