Brejvikov otac: Htio sam da se ubijem kad sam čuo šta je Anders uradio

Penzionisani norveški diplomata je takođe kazao da je sa sinom oduvek imao hladne odnose i da ga je posljednji put vidio 1995. godine
0 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Rojters
Anders Brejvik, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.04.2012. 16:35h

Otac Andersa Brejvika koji je ubio 77 osoba razmišljao je o samoubistvu nakon saznanja o masakru koji je počinio njegov sin u Oslu i na ostrvu Utoja.

Jens Brejvik (76) je u intervjuu za britanski dnevnik "Gardijan" rekao da se pitao da li je on odgovoran za postupke koji su doveli do napada i masakra u julu prošle godine u Norveškoj.

Penzionisani norveški diplomata je takođe kazao da je sa sinom oduvek imao hladne odnose i da ga je posljednji put vidio 1995. godine.

Jens, koji živi u Francuskoj sa četvrtom ženom Vandom, ispričao je da je u prvih nekoliko sedmica nakon ubistava ozbiljno razmišljao da se ubije.

"Uvijek ću se pitati kako neko može tako da razmišlja i da li sam mogao da učinim nešto", rekao je on. U Brejvikovom manifestu objavljenom na internetu, neposredno pred napade, on je oca krivio za njihovo otuđenje.

"Ponekad, kada počinite ozbiljnu grešku, jednostavno to želite da zaboravite i ne želite da vas nešto na to podsjeća", zaključio je Brejvikov otac.

Suđenje Andersu Bering Brejviku (33) optuženom za terorizam i ubistvo s predumišljajem počinje u ponedjeljak i trebalo bi da traje 10 sedmica.

Novom psihijatrijskom procjenom utvrđeno je da Brejvik nije lud i neuračunljiv.

Prilikom prve psihijatrijske procjene, ljekari su zaključili da je Brejvik psihotičan i tužioci su nagovjestili da bi, ako bude osuđen, trebalo da ide u psihijatrijsku bolnicu, a ne u zatvor.

Bonus video: