Danska: Teroristi planirali napad na prijestolonasljednika

Dansko tužilaštvo objavilo je danas da su četvorica optuženih terorista planirali napad na danskog prijestolonasljednika Frederika, u okviru akcije odmazde zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2012. 17:49h

Predstavnik tužilaštva je na suđenju rekao da su četvorica osumnjičenih, najvjerovatnije, planirali da napadnu prostorije lista Jilands-Posten gdje je prijestonasljednik trebalo da dođe i uruči godišnje sportske nagrade, javio je AP. Ti optuženi su danas na sudu rekli da nisu krivi za optužbu da su namjeravali da pobiju novinare lista koji je objavio kontroverzne karikature proroka Muhameda.Za pokušaj izvođenja terorističkog napada optuženi su švedski državljani tuniškog, libanskog i marokanskog porijekla Sahbi Ben Muhamed Zaluti, Munir Avad i Omar Abdala Aboelazm, kao i Tunišanin koji živi u Švedskoj Munir Ben Muhamed Dahri. Tužilaštvo ih tereti da su kovali zavjeru da "ubiju veliki broj ljudi" u prostorijama dnevnog lista Jilands-Posten, nakon što su uhapšeni 29. decembra 2010. godine.

Jilands-Posten je 2005. godine objavio nekoliko desetina karikatura proroka Muhameda koje su izazvale žestoke i u par slučajeva proteste sa smrtnim slučajevima širom svijeta. Kada su ta četvorica uhapšena, kod njih su pronađeni i automatska puška sa prigušivačem, revolver, 108 metaka i 20.000 dolara.Danska policija, koja je sarađivala sa švedskim kolegama i prisluškivala razgovore osumnjičenih, pohapsila ih je kada su čuli da su rekli da idu na prostorije lista. Jedan od tužilaca Henrik Plen rekao je na sudu da su osumnjičeni, najvjerovatnije, planirali napad na list prilikom dodjele godišnjih sportskih nagrada.

Pored poznatih ličnosti, na taj skup trebalo je da dođe i danski prijestolonasljednik Frederik. Plen je rekao da postoje dokazi da je zavjera pripremana sa osobama iz Pakistana, a da će detalje iznijeti kasnije tokom suđenja koje je predviđeno da traje do juna.

Četvorica optuženih danas su negirali optužnicu za terorizam, a Dari je izjavio da je kriv zbog posjedovanja oružja. Tužilaštvo još nije navelo kakvu će kaznu tražiti za njih. Medijska kuća DR javila je da njima prijete visoke kazne - do 14 godina zatvora. Danska obavještajna služba PET saopštila je krajem januara da je list Jilands-Posten bio meta nekoliko zavjera i pokušaja napada i da je ostao i dalje prioritetna meta za islamske ekstremiste, prenio je AFP.

Bonus video: